Gorillákat menthet a használt mobil – a megyei kormányhivatal is csatlakozott

Megosztás

A Jane Goodall Intézet néhány éve közös kampányt indított az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület segítségével, ami a magyar háztartásokban feleslegessé vált mobiltelefonokat célozza meg. 

A kampány célja, hogy minél több használt készüléket vegyenek át adományként, elősegítve a körforgásos gazdaságot, és támogatva ezzel is a kongói gorillák élőhelyének megmentését és a helyi közösségek életét.

Idén első alkalommal csatlakozott a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal is a környezetvédelmi programhoz. Arra kérik kollégáikat, hogy keressék elő a fiókok, szekrények mélyéről a használaton kívüli mobiltelefonokat, és kérjék el az ismerősöktől, barátoktól is, majd vigyék be a Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályra. A hivatal munkatársai által begyűjtött mobiltelefonokat ezután továbbítják a szervezet együttműködő partnerének, ahol egy zárt láncolaton keresztül feldolgozzák, újrahasznosítják.

A használt készülékekből 17 féle fémet lehet visszanyerni, többek között aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, mint például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik. A program szervezői ezt a folyamatot szeretnék megfékezni. Céljuk a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása, amelynek köszönhetően várhatóan csökken azok bányászata. Ezzel az Afrikában élő veszélyeztetett fajok, a gorillák, csimpánzok, bonobók túlélését segíthetik.

A kampányhoz az elmúlt években a legkülönbözőbb tevékenységű vállalatok és szervezetek csatlakoztak. A fogorvosi rendelőtől, a gyógynövénybolton, az antikváriumon és a sportszaküzleten át a jógastúdióig, a minisztériumtól és nemzeti parkon át a városi könyvtárig.

A tavalyi kampány során hazánkban 867 gyűjtőponton körülbelül 17 ezer darab telefont adtak le, amellyel 2 afrikai projektet tudott támogatni a szervezet.

Kapcsolódó cikkek