Egy nap alatt két jászberényi lakásban csaptak fel a lángok

Megosztás

Vasárnap alig húsz perc alatt két jászberényi ingatlan konyhájában csaptak fel lángok. Először egy Apponyi téri, második emeleti lakás konyhájában gyulladt ki a tűzhelyen felejtett étel, mert a lakó a szomszédos szobában elaludt. A tűzoltók kiérkezése előtt a többi lakás lakói megfékezték a lángokat és megkezdték a szellőztetést. A második eset egy Dinamit téri családi házban történt, ahol egy szintén tűzhelyen felejtett lábas tartalma kapott lángra, és a tűz átterjedt a konyhaszekrényre is. A lakók itt is elfojtották a lángokat, a tűzoltók pedig kivitték a megégett bútorelemet a házból.

A katasztrófavédelem felhívja a figyelmet, hogy sütés-főzés alkalmával ne hagyjuk magára a készülő ételt. Ha ez a tevékenység hosszabb ideig tart, akkor állítsunk be időzítőt annak érdekében, hogy ne történjen baj. Ha kigyullad a zsiradék, soha ne próbáljuk meg vízzel eloltani, inkább szüntessük meg a lángok oxigén-ellátását. Ha tűzhelyen gyullad ki az étel, akkor zárjuk el a gázt és tegyünk fedőt az edényre. Ha sütőben csapnak fel a lángok, akkor kapcsoljuk ki a készüléket, és ne nyissuk ki a sütőajtót addig, míg a tűz ki nem alszik.

Legyen otthonunkban füstérzékelő, amely időben jelzi a veszélyt-tanácsolja a kataszrófavédelem. Ennek köszönhetően elkerülhető a lakástűzből fakadó személyi sérülés vagy haláleset, illetve a készülék révén hamarabb tudjuk értesíteni a tűzoltókat, akik így még több értéket tudnak megmenteni. Emellett hasznos, ha van otthon porral vagy habbal oltó készülék, melyekkel a kezdeti stádiumban lévő tüzeket magunk is meg tudjuk fékezni.

Kapcsolódó cikkek