Taktikát válthatott a Fidesz, most már az iskolaigazgatók kerülnek célkeresztbe a tankerületi vezetők helyett

Megosztás

Valószínűleg ezért kell “egyeztetésre” mennie számos közoktatási intézmény vezetőjének a belügyminiszter utasítására, mert túl sok iskolában szüntetik be a munkát. Ez nem jó, ezt sokan netán még meglátják, hogy gond van. Innentől jó eséllyel az intézményvezetők feladata lesz a renitens tanárokat azonnal meneszteni, vagy megfenyegetni.

Több tankerület is igyekszik az iskolaigazgatóknak kiszervezni a piszkos munkát, ezzel megkímélve magukat a nem várt és nem jól viselt közfigyelemtől. Kérdés, hogy kivel fognak tudni majd tárgyalni azok az igazgatók, akiket meghívtak a belügyminisztériumi egyeztetésre? Elsülhet itt még bármi jól? A részleteket a Hvg.hu cikkéből ismerhettük meg.

676 tanár élt december 8-án, az országos pedagógussztrájk keretében a munkabeszüntetés legradikálisabb eszközével, a polgári engedetlenséggel a Tanárok a Tanárokért csoport adatai szerint. Volt olyan intézmény, ahol 80–90 százalékos volt a sztrájkolók aránya és olyan is, ahol csak egyetlen pedagógus sztrájkolt az intézményből.

A „csak” sztrájkolók – vagyis az intézményi szinten megszervezett, előre bejelentett munkabeszüntetést vállaló pedagógusok – száma ennél jóval magasabb, a csoport adatai szerint több mint 3000-es lehetett. Az iskolákon belüli ülősztrájkokban 143 iskola diákjai vettek részt.

Moss László, a fővárosi Eötvös József Gimnázium igazgatója igyekezett a hvg.hu-nak tisztázni a helyzetet, elmondta, hogy a BM oktatási igazgatóságáról kapott egy levelet, amelyben „udvarias hangnemben meghívtak a minisztériumba, hogy az oktatás problémáiról egyeztessünk és ha vannak témajavaslataim, azokat szívesen fogadnák”. „Azt sem írták, hogy kötelező volna, ahogyan azt sem, hogy ki venne részt az eseményen a minisztérium részéről” – közölte az intézményvezető, aki szerint akár a párbeszéd kezdetét is jelezhetné a levél.

Bár ez már egészen másképpen hangzik, mint a szőnyeg szélére állítós kontextus, de az iskolájuk és a pedagógusok érdekét is szem előtt tartó, sokszor a tiltakozás támogatása és a tankerületi rendelkezések végrehajtása közötti vékony területen egyensúlyozó igazgatók valószínűleg egy diplomatikusabb, a kormányzati tisztviselők számára is fogyaszthatóbb formában képesek majd az oktatás problémáit előadni.

Lefelé taposni

Sajnos a gyakorlat egyelőre inkább az, hogy több iskolában az igazgatói szintre próbálja áthárítani a tankerület a pedagógusok figyelmeztetését és az ellenállás letörését. Jó példa erre a Fazekas gimnázium esete, ahol az igazgató írta alá a december 1-én átadott figyelmeztetéseket. Információink szerint a tankerületek a korábbi gyakorlattal szemben most már az igazgatókra bízzák, hogy névre szóló, általuk aláírt levélben figyelmeztessék a polgári engedetlenséget választó pedagógusokat. Olyan iskoláról is tudunk, ahol erre nem volt hajlandó az intézményvezető, csak szóban adta át a figyelmeztetést.

Kapcsolódó cikkek