Kiszuperált autók Szolnok utcáin

Megosztás

Országszerte, így Szolnokon is gyakran látni olyan autókat, amiket már körbenőtt a gyom, ujjnyi vastag kosz áll a szélvédőn és –a legárulkodóbb jel- laposak a kerekei. Ezek a vasak már nem mennek sehova és a tulajdonos sem jön értük. A legbosszantóbb esetekben ezek a lomok a még aktív kocsik elöl foglalják el a parkolóhelyet, vagy egy zöld terület összképét rombolják.

A Széchenyi városrész egy elhagyott autója

Csak találgatni lehet, hogy miért hagyják magukra az egykor büszke tulajdonosok ezeket a járműveket. A magas alkatrész árak és javítási költségek épp úgy közrejátszhatnak, mint a lejárt műszaki engedély. Sokaknak könnyebb egyszerűen elhagyni a kocsit, mint hivatalosan kivonni a forgalomból és leadni, megsemmisíteni. Pedig a KRESZ erre nem ad lehetőséget, az idevonatkozó szabály így szól:

azt a hatósági jelzéssel nem rendelkező járművet, amely a közúti forgalomban csak ilyen jelzéssel vehet részt, főútvonalon tilos, mellékútvonalon – közterület-használati engedély nélkül – legfeljebb 10 napig szabad tárolni. Az úton e rendelkezések megszegésével tárolt járművet a rendőrség, a közterület-felügyelet, a közút kezelője – a tulajdonos költségére – eltávolíthatja.

Ha az eltávolítástól számított hat hónapon belül a gépjármű tulajdonosa vagy üzemben tartója nem jelentkezik, az autó a közterület-felügyelet tulajdonába kerül. A felelősség alól pedig nem lehet kibújni, hiszen az elszállítási és tárolási költségek ebben az esetben is az eredeti tulajdonost vagy üzembentartót terhelik.

A szandaszőlősi kis piros hónapok óta itt pihen

Szolnokon is van néhány emlékműnek beillő matuzsálem. A Széchenyi városrészen a Karczag László, Orosz György utcán és a Malom úton, illetve a Penny Market oldalában is vesztegel néhány autó. A belvárostól nem messze, az Indóház úton is lapít évek óta egy Ford Scorpio, továbbá a Hunyadi János úton is akad egy szebb napokat látott darab.

De a kicsit távolabbi részek sem kerülik el a flegma tulajdonosok figyelmét: a Tallinn városrész parkolójában is díszeleg két kiszuperált darab, sőt a szandaszőlősi Kocsoros út elején is vesztegel egy piros autó már hónapok óta.

Amennyiben az Ön környezetében is van hasonló, elszállításra váró autó, azt az illetékes közterület-felügyeletnél tudja jelezni.

Érte sem jön már senki

Kapcsolódó cikkek