Itt vannak a legjobb augusztus 20-i programok  a megyéből

Megosztás

Ha augusztus, akkor Szent István Nap. Augusztus 20-án ünnepli az ország az államalapítás évfordulóját, és ilyenkor emlékezünk meg az államalapító Szent István királyról is. Ez a dátum szinte összeforrt a tűzijátékkal, de van élet a fényes durrogtatáson túl is, megyeszerte számos rendezvény várja az érdeklődőket: többek között kenyérszentelés, szentmise, koncertek és gasztronómiai élmények. Nézzük, hogy megyénkben milyen programokból szemezgethetünk.

A Tiszazug szívében található Cserkeszőlő a megye egyik legfiatalabb, 1952. január 1. óta önálló települése. Ezen a hétvégén az államalapítás mellett a község fennállásának 70. évfordulóját is megünnepelhetjük a Fürdő utcán.

Pénteken este fél 9-től DR BRS, azaz Béres Attila lép színpadra, őt követi Burai Krisztián, Varga Viktor és Kollányi Zsuzsi. Az estét 11 órakor a 2014-ben indult Rock The City csapata zárja.

A szombati hagyományos ünnepi kenyérszentelés után negyed 10-kor kezdetét veszi a VII. Cserkeszőlői Fogathajtó Verseny a Győri Lovasudvarban. Az egész napos vásár mellett koncertek és finom falatok várják a látogatókat. Este 8 órakor a New Level Empire hozza el ismerős slágereit, utánuk pedig a nyolctagú Irigy Hónaljmirigy foglalja el a pódiumot. A programok látogatása mindkét napon ingyenes.

Törökszentmiklós az egyik olyan Jász-Nagykun-Szolnok megyei település, ahol idén elmarad a tűzijáték. A pirotechnikára szánt összeget ezúttal a város óvodáinak, közintézményeinek megemelkedő közüzemi díjaira fordítja a város. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy elmarad az ünneplés. Szombaton fél 2-kor a Nemzetközi Népzenei és Fúvós Fesztivállal indul a nap, ahol fellép Törökszentmiklós lengyel testvérvárosa Ryglice, a helyi „Ezerjó” Szentmiklós Néptáncegyüttes és a Kodály Zoltán AMI Népzenei Tanszék.

15 órától kenyérszentelésre és ünnepi megemlékezésre várják az érdeklődőket, beszédet mond Markót Imre a település polgármestere és Paweł Augusty, a lengyel Ryglice polgármestere.

Az esti szórakozást fél 5-kor nyitja Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, 6 órától az Ösök lép színpadra, majd a Cherry Coke Zenekar ad műsort. Az estét a Musicum zárja LGT dalok feldolgozásaival.

Szolnokon tűzijáték, légiparádé és harcászati bemutató várja az ünnepi műsor látogatóit. A Tisza Park területén 10.00 órától kézműves gyermekfoglalkoztatóval és Táncházzal, majd 11.00 órától a Farkasházi Réka és a Tintanyúl gyermekműsorával várják a kicsiket a Tiszai Hajósok terén.

Az ünnepi szentmise 11 órakor kezdődik a Belvárosi Templomban, majd azt követően délben kenyérszentelés a Szentháromság téren.

A nagyszínpadon 15.15 tól hallgathatjuk az az Aznap Projekt világzenei műsorát, őket követi 17.00 órakor az Elkésett békevágy – Rockopera részletekkel.

18.00-tól légiparádé a Tisza fölött, ezután 19.30-tól az Oti Voice & Bass jazz duója.  Az eddigi hagyományoknak megfelelően, idén is a Szolnokon települő két nagy katonai alakulat fogja szórakoztatni a Tisza partra kilátogatókat.

19.00-kor kerül sor a Kárpát-medence kenyerének megszentelésére, majd 20.20-kor Koós Réka műsorát láthatjuk, közben fáklyás felvonulás a Tiszán 20.30-tól.

A tűzijátékot Szalay Ferenc polgármester köszöntője előzi meg 21.00 órakor. Az esti jó hangulatról 21.30-tól Kollányi Zsuzsi akusztik duója gondoskodik.

Jászberényben szombaton reggel 9 órakor ünnepi szentmisével indul az államalapítás ünnepe, majd 10.30-tól városi ünnepséggel és kenyérszenteléssel folytatódik, ahol beszédet mond Gulyás András Zoltán régész, muzeológus. A nagyszínpadon egész délután változatos programok szórakoztatják a résztvevőket, lesz bábszínház, táncegyüttes, kézműves- és játékprogramok. Az esti talpalávalót Szulák Andrea, illetve az Anna and the Barbies biztosítja, majd 23.30-tól egészen hajnal 2-ig DJ Fácán válogatására rophatják a jászberényiek.

Kapcsolódó cikkek