“A KATA lett volna az adócsalás? Szerintem pedig a multik nulla részvétele a közteherviselésben a legalizált adócsalás”

Megosztás

Ha a kisemberek 25%-os adókulcsot kénytelenek megfizetni, akkor például az Audinak miért elég ennek a töredékét fizetnie? Jelenlegi adórendszerünk minden, csak nem igazságos, ez az igazi legalizált adócsalás – véli az LMP országgyűlési képviselője.

A kormány azt állítja, a kata egyfajta legalizált adócsalás, aminek részlegesen véget kell vetni, ugyanakkor az LMP szerint a multinacionális vállalatok rendkívül alacsony társasági adója a valódi legalizált adócsalás.

A társaságiadó-bevétel tavaly 500 milliárd forint volt, miközben a MOL-nak a múlt év utolsó három hónapjában 300 milliárd forint nyeresége keletkezett, azaz kétharmada annak, ami az összes társaságiadó-bevétel volt Magyarországon.

Az Audi az elmúlt tíz évben négyezer milliárd forint profitot vitt ki az országból. Magyarországon a nagyobb cégek részben stratégiai partnerségi megállapodások miatt, részben a társasági adó rendkívül alacsony kulcsa matt nem vesznek részt a közteherviselésben, ha van legalizált adócsalás ma hazánkban az ez.

Ezért felső, 25 százalékos adókulcsot szorgalmaz az LMP a társasági adónál, hogy azok a multinacionális cégek is részt vegyenek a közteherviselésben, amelyek eddig ezt nem tették – írja Ungár Péter a Facebookon.

Kapcsolódó cikkek