Ma is időközi választások az országban, többek között a Jászságban is

Megosztás

Jászboldogházán egy egyetemi hallgató csak azért indul el, hogy ne csak egy jelölt legyen. Lesz választás Sajószentpéteren, Salgótarjánban és Szentendrén is, de a legnagyobb csata Mezőtúron várható.

Most vasárnap is folytatódik az időközi választások dömpingje, minthogy a koronavírus-járvány idején számos választást elhalasztottak. Ezúttal tizenegy településen lesz választás. 

Jászboldogházán személyes okokra hivatkozva még tavaly decemberben mondott le posztjáról a Fidesz–KDNP-s polgármester, Szűcs Lajos. Egy hirtelen haláleset következtében, barátai kérésére döntött úgy, hogy visszatér a mezőgazdaságba. Szűcs a polgármesteri tisztséget 2002 óta töltötte be, 23 évesen vette át a község vezetését, sőt, tavaly az év polgármesterének választották a Jászságban. Lemondása után a település vezetését ideiglenesen Joó-Kovács Balázs fideszes alpolgármester vette át. 

Itt ketten indulnak a július 17-i választáson: Koczáné dr. Fehérváry Mária, Jászapáti aljegyzője és Fazekas Adrián egyetemi hallgató, mindketten függetlenek. Utóbbi lapunknak elmondta, azért indult, hogy visszaadja a demokratikus verseny lehetőségét Jászboldogházának, ugyanis már 2019-ben is egyedül csak Szűcs Lajos indult.

Fazekas Adrián szerint most is sokan már eldöntött tényként kezelték, hogy Koczáné indul egyedül és ő lesz a következő polgármester. Fazekas egyébként az ELTE-n hallgat szociológiát, és aktívan részt vesz egy civil szervezet, a jászsági Kossuth Kör működésében. Indulását a Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatja minden szinten. A Fidesszel nyíltan kritikus, és már azt is sikernek tartaná, ha példáján felbuzdulva 2024-ben többen is elindulnának az önkormányzati választáson. 

Koczánénak viszont akkora hátszele van, hogy az még a Holdról is látszik: ő nyíltan a Fidesz támogatottja, ráadásul együtt dolgozott a térség fideszes urával, Pócs Jánossal, miután a képviselő 10 éve személyesen hívta kollégájának Koczánét Jászapátira dolgozni. A jelölt büszkén jelentette ki, hogy a közös munka eredményeként Póccsal rendkívül jó kapcsolata alakult ki. Közös lakossági fórumot tartottak, ahol olyan témák merültek fel választási programként, amiket érdekes módon a korábban dicsőített polgármester működése alatt minden bizonnyal nem vittek végbe. 

Mezőtúr polgármesterét, Herczeg Zsoltot választották meg április 3-án a kegyvesztett Boldog István helyére országgyűlési képviselőnek, így vált szükségessé a polgármester-választás, aminek az időpontja július 17. Itt három jelölt indul, Szűcs Dániel jelenlegi fideszes alpolgármester, Fekécs Gábor, az ellenzékinek számító Tegyünk Együtt Közösségünkért Egyesület (TEKE) jelöltje és Nagy István független. 

A választás azért számít érdekesnek, mert a TEKE a 2019-es önkormányzati választást kvázi megnyerte 6-5 arányban, csak a fideszes polgármester Herczeggel lett 6-6 az arány a képviselő-testületben. A TEKE ezért szeretett volna alpolgármestert adni, de Herczeg ennek a kérésnek ellenállt, azt pedig a TEKE utasította el, hogy két alpolgármestere legyen a városnak, szerintük ez a város anyagi helyzetében elfogadhatatlan, így végül patthelyzet alakult ki. A megyei kormányhivatal törvényességi felhívást küldött az önkormányzatnak, hogy a törvénysértést szüntesse meg, de mielőtt a kormányhivatal újabb keresetet nyújtott volna be, Herczeg tavaly májusban a veszélyhelyzet alatt önhatalmúlag kinevezte maga mellé a mostani polgármesterjelölt Szűcs Dánielt, aki a helyi politikai életben nem volt ismeretlen.

Szűcs apja ugyanis a helyi Fidesz prominens személyisége volt, a Búsi Lajos-Szűcs Lajos páros évekig meghatározta a helyi Fidesz politika irányát addig, amíg a Boldog István-Herczeg Zsolt vonal ki nem szorította őket – arra azért ügyelve, hogy a feltörekvő Szűcs Dániel pozícióban maradjon. A testületi ülések alapján Szűcs Dánielnek sok önálló javaslata nem volt, de a sikereknek ő akar a gazdája lenni, az elmúlt fél évben pedig minden kommunikációs csatornán igyekezett előtérbe kerülni. Állítólag a valós önkormányzati munkákra alig jut ideje, a hivatalban is komolytalannak találják ténykedését. 

Nagy István vállalkozóról viszont azt tartják a városban, hogy csak azért indul, hogy bekavarhasson az ellenzéki jelöltnek, és hogy a Fidesz indította és pénzeli. Informátorunk szerint fényűző életmódját és különböző vagyontárgyait egy vagyonosodási vizsgálatban nehezen tudná igazolni, viszont korábban is a Fidesz beruházásainak haszonélvezője volt. 

A TEKE jelöltje Fekécs Gábor, egy köztiszteletben álló vállalkozó mérnök, aki csak a helyi politikával foglalkozik és a város működését szeretné jobbá tenni. A Fidesz viszont még Kocsis Mátét is bevetették egy lakossági fórum erejéig, kérdés, hogy ez mire lesz elég. 

Polgármestert választanak még haláleset miatt a Baranya megyei Szilváson (itt két független jelölt mérkőzik meg egymással), de polgármestert és teljes képviselő-testületet választanak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Taktaszadán, a Győr-Moson-Sopron megyei Darnózselin, a Vas megyei Kondorfán és a Nógrád megyei Somoskőújfalun is, ezeken a településeken is minden jelölt független. 

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajószentpéteren az MSZP-s Faragó Péter vezeti a várost, a 12 fős képviselőtestületben az MSZP-DK-nak 3, a Fidesznek 3, a Zöldek Pártjának 2 jelöltje ül, illetve további három független képviselő, most az elhunyt MSZP-s Geregúr József helyére kell megválasztani a 12. tagot. Az MSZP-DK az elhunyt képviselő fiát, az autókozmetikát működtető Geregúr József Áront indítja, mellette öt független (köztük egy volt LMP-s) és egy munkáspárti jelölt indul a posztért. Érdekesség, hogy bár korábban a Jobbik erős volt a városban, most jelöltjük sincs. 

Salgótarjánban, Esztergomban és Szentendrén is választanak ma az emberek. Igaz, közel sem harsogja ezt annyira a média, mint az április eleji eseményt. (Magyar Narancs)

Kapcsolódó cikkek