Túrkevén és Jászberényben is tilos locsolni

Megosztás

Napról napra egyre nagyobb a szárazság az országban, az Alföldön is több település küzd a vízhiánnyal. A Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. adatai szerint tavaly nyáron átlagosan 25–30 százalékkal, de volt olyan település, ahol 50 százalékkal is több víz fogyott a kánikulai napok alatt, mint egy átlagos téli, tavaszi időszakban.

Jászberényben és Túrkevén is kritikus szintet ért el az ívóvízellátást szolgáló kutak vízhozama. Ráadásul a Túrkevén élőknek nem ismeretlen ez az állapot, egy évvel ezelőtt már átélték a tikkasztó hőség miatt fellépő korlátozást. Az ott élők beszámolója szerint a lakók körében nagy felháborodást kelt az ismétlődő probléma. Az extrém forróság mellett a város víztornyának lebontása sem segíti vízellátást. A tavaly év végén lebontott 60 éves építmény helyére azóta sem került új torony, pedig akkor a szoljon.hu hírportálnak arról számolt be a település polgármestere, Sallai R. Benedek, hogy az újabb víztorony felállítására minimum fél évet kell várni, de addig is megfelelően kell működnie a rendszernek, nem lehet, hogy a lakosok ne jussanak biztonságosan ivóvízhez. A Tiszamenti Regionális vízművek illetékese szerint minden tőlük telhető intézkedést megtesznek, hogy csökkentsék a problémát, de ez valójában nem az ő hatáskörükhöz tartozik, hanem az önkormányzathoz. Mindeközben Jászberényben ez az első év, hogy a vízhiány miatt korlátozásokat kell bevezetni.

Az intézkedés értelmében reggel 6 és este 10 óra között locsolási tilalom van érvényben és tilos a járdák, utak mosása, az úszómedencék feltöltése.

Az aszályos időszak azonban nem csak a mesterséges vízkészleteket tizedeli, de természetes folyóinkat is megviseli. A Bükkben egy közepes méretű patak gyakorlatilag teljesen eltűnt, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ináncson pedig egy mesterséges öntöző száradt ki, amit eddig a Hernádból tápláltak, de a folyónak már nincs elegendő vize a feladat ellátására.

Kapcsolódó cikkek