Megyénkben is megkezdődtek a fogyasztóvédelmi ellenőrzések

Megosztás

A turisztikai főszezonban az idegenforgalmi szempontból frekventált helyeken, például vízparton, strandon, városközpontban, vásárhelyeken üzemelő vendéglátó-ipari egységek, éjszakai szórakozóhelyek, fesztiválok és más, nagy tömegeket, köztük külföldieket is vonzó rendezvények szerepelnek előkelő helyen a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Osztályának ellenőrzési programjában. A vizsgálatok a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytató vállalkozások kiszűrésére, a fogyasztói tájékoztatásra irányulnak.

Fontos szempont a próbavásárlások során, hogy a mérés, számolás pontosan történik-e, a feltüntetett árat számítják-e, azaz nem károsítják-e meg a fogyasztókat. A kimért italok esetében előforduló hiba, hogy a kifizetettnél kevesebb italt töltenek a vendég poharába, vagy a tömegre történő értékesítés esetén nem hiteles a mérőeszköz, a csomagolóanyag súlyát is belemérik a termék tömegébe.

Kiemelten ellenőrzi a fogyasztóvédelem nyáron, hogy fiatalkorúakat ne szolgálják ki alkohollal.

A fogyasztóvédelmi hatóság célja az is, hogy csak biztonságos, ellenőrzött szórakoztató eszközökkel találkozhassanak a fesztiválozók.

A személytaxi-szolgáltatás szabályszerűségét is vizsgálják; itt elsősorban a vasútállomások, buszpályaudvarok, nagyobb kórházak, szórakozóhelyek környékére, az idegenforgalmi szempontból frekventált területekre, illetve a belvárosokra koncentrálnak.

Az ellenőrzések célja a szabálytalanságok megelőzése, feltárása, a vásárlók védelme, a fogyasztók megfelelő tájékoztatásához fűződő jogainak biztosítása, a kereskedelmi és idegenforgalmi szolgáltatókra vonatkozó jogszabályok betartása. A kormányhivatal munkatársai igyekeznek a fogyasztók védelme érdekében minél több rendezvényen és helyszínen jelen lenni, és a vállalkozásokat a jogkövető magatartásban segíteni annak érdekében, hogy mindenki önfeledten tudjon szórakozni.

Kapcsolódó cikkek