Talált bankkártyával vásároltak, csalásért ítélték el a két szolnoki fiatalt

Megosztás

A Szolnoki Járásbíróság csalás bűntette miatt 1 év börtönre ítélte és 2 évre eltiltotta a közügyektől azt a büntetett előéletű 19 éves fiatalembert, aki miután 2021. március 3-án kora reggel az egyik szolnoki buszmegállóban a földön egy bankkártyát talált, ahelyett, hogy ott hagyta volna, vagy leadta volna az azt kibocsátó bankban, inkább 21 éves büntetlen előéletű társával, alig 1 óra leforgása alatt 7 alkalommal, összesen mintegy 47 ezer forint összegben fizetett vele. Társát 240 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság – olvasható a Törvényszék honlapján.

A Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint bűncselekményt, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalást követ el – számos más eset mellett – az, aki jogosulatlanul megszerzett elektronikus készpénz-helyettesítő fizetési eszköz (pl. bankkártya, hitelkártya) felhasználásával kárt okoz. A törvény által rendelt büntetés mértéke az okozott kár összegétől függ, az 50 ezer forintos szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kár esetén 3 évig terjedő szabadságvesztés.

Az ügyben 2021. szeptember 21-én emelt vádat a Szolnoki Járási Ügyészség. A Szolnoki Járásbíróság 2022. május 30-án előkészítő ülést tartott, melyen a vádlottak a váddal egyezően beismerték a bűncselekmény elkövetését és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról, mely nyilatkozataikat a bíróság elfogadta és ítéletet hozott, amit a vádlottak és védőik is tudomásul vettek, és az ügyészség sem jelentett be ellene fellebbezést, így az első fokon jogerőre emelkedett.

Kapcsolódó cikkek