Egy friss kutatás szerint öt magyarból négy már a kampány előtt eldöntötte, hova voksol

Megosztás


Közvélemény-kutatást készített a Závecz Reasearch a Közép-európai Egyetem Demokrácia Intézetének megrendelésére az országgyűlési választásokról – közölte a Telex.

Az elmúlt hetekben egyre többen beszéltek arról, hogy a Fidesz-KDNP az utolsó 1-2 héten nyerte meg a választást, a kampányfinisben döntöttek többen a kormánypártok támogatása mellett.

A felmérés szerint azonban a szavazók több mint a 80 százaléka még a kampány előtt, sőt évekkel korábban eldöntötte, hogy melyik pártra, pártszövetségre fog szavazni.

A kampány ugyanakkor minden ötödik állampolgárra hathatott, ezen belül minden tizedik nyilatkozott úgy, hogy az utolsó 1 hónapban döntött, míg az utolsó héten 9 százalék.

Rákérdeztek a választások tisztaságára is. Kiderült, hiába állapította meg az EBESZ, hogy a feltételek nem voltak egyenlőek, 2018-hoz viszonyítva jelentősen visszaesett a választásszkeptikusok aránya. Négy éve még csak alig több mint harmaduk állította határozottan, hogy a választások csalásmentesek voltak. 2022-ben már csaknem a válaszadók fele vélekedett így.

Ugyanakkor arra a kérdésre, hogy „Tapasztalta Ön, hogy a környezetében egyesek külső nyomás alatt szavaztak egy képviselőjelöltre?” 12 százalék – minden nyolcadik választópolgár – válaszolt igennel, ráadásul pártállástól függetlenül nyilatkoztak így és gyakorlatilag mindenki a kormánypártokra mutatott.

A felmérésben arra is rákérdeztek, hogy a szavazati jogot az általános iskola elvégzéséhez kellene-e kötni. A válaszolók 62 százaléka értett ezzel egyet, az ellenzékiek 68 százaléka támogatna egy ilyen lépést, míg a fideszesek 59 százaléka.

A kutatásban a Závecz 1000 embert kérdezett meg, az adatfelvétel április 25. és május 4. között zajlott 103 településen, illetve budapesti kerületben.

Kapcsolódó cikkek