Már Brüsszelt is érdekli, miért kellett Mészárosnak adnunk 35 évre az autópálya koncessziókat

Megosztás

Nem meglepő módon itt is óriási mértékben megy a titkolózás az adatokról amik alátámasztanák, miért is volt ez nekünk magyaroknak olyan nagyon jó. Ismét egy mutyi, amiről lehetőleg minél tovább minden adatot mélyen titkolni kell Orbánéknak.

Hiába hirdettek győztest az autópálya-koncessziós pályázaton, az állam továbbra sem akarja kiadni az előzetes számításokat. Az erről folyó perben arra hivatkozott, hogy az adatok nyilvánosságra kerülése befolyásolná a pályázókat. Jogerős bírósági ítélet is kötelezi az állami hivatalt az adatok kiadására, a Szabad Európa tudomása szerint, ezt is vitatja a szervezet, amely a Kúriához fordult, és az ítélet felülvizsgálatát kérte.

Továbbra sem kapta meg azokat az előzetes számításokat a Transparency International Magyarország (TI) korrupcióellenes szervezet a Nemzeti Koncessziós Irodától (NKI), amelyek igazolták volna, hogy megéri az államnak 35 évre magáncégeknek átadni a hazai gyorsforgalmi utak üzemeltetését. Ez azért érdekes fejlemény, mert az NKI-t másodfokú, vagyis jogerős bírósági ítélet kötelezi az adatok átadására.

Autó: Autópálya-molinókkal tiltakozott a koncessziós tervek ellen a  Párbeszéd | hvg.hu

Az információkat azért is illene kiadni, mert az NKI a közérdekű adatigénylési perben folyamatban lévő ügyre hivatkozott. A védekezés szerint azért nem adhatta ki az állami intézet az adatokat, mert a pályázat még nem zárult le, a jelentkezők és a számítások nyilvánosságra kerülése rontja az állam alkupozícióját.

Az Európai Bizottság is figyelemmel kíséri a koncessziós pályázat alakulását. A TI ugyanis tavaly júliusban az Európai Bizottság Belső Piaci Főigazgatóságához fordult, hogy vizsgálják meg a 35 évre tervezett autópálya-koncesszió uniós jognak való megfelelőségét.

Információk szerint a brüsszeli testület arra vár, hogy az aláírt megállapodást megvizsgálhassa. Brüsszeli forrásból úgy tudjuk, hogy a bizottságot az érdekli, hogy valóban koncessziós pályázat történt-e, mert az állam fix díjat fizet a nyertes magáncégeknek. További részletek a Szabad Európa cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek