Erősödik a híresztelés, hogy II. Erzsébet királynő hamarosan lemond

Megosztás

1963 óta most először hagyta ki a brit parlament új ülésszakának megnyitását, de más jelek is arra utalnak, hogy a platinaünnepségek után megválhat trónjától II. Erzsébet, aki úgy tűnik, már nem tudja ellátni uralkodói feladatait.

II. Erzsébet királynő „epizodikus mozgásszervi problémák miatt” kihagyta a brit parlament 2022/23-as ülésszakának megnyitását, 1963 óta ez volt az első alkalom, hogy a királynő nem vett részt a ceremónián. A Buckingham-palota hétfői közleménye szerint a királynő „miután konzultált orvosaival, vonakodva úgy döntött, hogy nem vesz részt a megnyitón”. A 96 éves uralkodót a trónörökös, Károly herceg helyettesítette keddi eseményen a Lordok Házában, ő mondta el az éves parlamenti nyitány legfontosabb eseményének számító uralkodói beszédet is. Erzsébet uralkodása alatt mindössze kétszer, 1959-ben és 1963-ban hagyta ki a beszédet, terhesség miatt.

II. Erzsébet életkora és az, hogy nem tudja ellátni a legfontosabb feladatait (például nem fog megjelenni az idei nyári kerti partikon) máris felerősítette a találgatásokat, amik szerint a Buckingham-palota lekicsinyli a királynő egészségi problémáinak valódi mértékét azzal, hogy csupán “epizodikus mozgásproblémákról” beszél.

Még az is kérdéses, hogy a királynő részt tud-e venni a platinajubileumi ünnepségének eseményein, a jelenléte csak attól függ, hogyan érzi magát aznap. A királynő legfeljebb az erkélyen jelenik majd meg a Trooping the Colour ünnepségen (amit az uralkodó hivatalos születésnapjaként is emlegetnek), illetve a jubileumi hétvége vasárnapi záró napján mutatkozik majd. A tervek szerint részt vesz a Szent Pál-székesegyházban a hálaadó istentiszteleten, amin valószínűleg Harry és Meghan is ott lesz. De az a feltételezés, hogy a keddi távolmaradása után végigül egy hosszú templomi szertartást, elképzelhetetlennek tűnik.

A palotában egyre nagyobb a készültség arra a pillanatra, amikor a London Bridge összedől (“London Bridge is down” – ez az a kódkifejezés, amit a kormány és a palota tisztviselői használnak majd annak jelzésére, hogy a királynő meghalt).

A pletykák szerint a szívével vannak gondok az uralkodónak. A Daily Beast korábban már megírta, hogy a királynő otthon kerekesszéket használ, amit a palota nem volt hajlandó megerősíteni. A királynő nem akar “kerekesszékes uralkodóvá” válni, egyesek szerint ez csak növeli a nyomást rajta, hogy lemondjon.

Duncan Larcombe, a The Sun korábbi királyi szerkesztője a The Daily Beastnek azt mondta, hogy “úgy tudom, hogy semmi katasztrofális baja nincs, egyszerűen csak 96 éves, és minden palotai tagadás ellenére gyanítom, hogy Károlyt valójában egy éven belül hivatalosan is beiktatják valamiféle régensi minőségben.”

“A keddi nap mindent megváltoztatott. A királynőnek tényleg nincs más választása, ha folyamatosan képtelen ellátni államfői szerepét. Az egy dolog, hogy nem tud elmenni egy glasgow-i klímacsúcsra, de ha most már képtelen ellátni a szokásos, alapvető államfői feladatait, akkor szerintem el kell távolítaniuk őt, természetesen a beleegyezésével” – mondta. (via 444.hu)

Kapcsolódó cikkek