Végeredmény: 135 mandátuma lesz a Fidesznek, bukott egy helyet a Mi Hazánk

Megosztás

Az átjelentkezettek és a külképviseleten leadott voksokkal nyert két mandátumot az ellenzék, a kormánypárt viszont végül visszanyert egyet listán, így az újonnan bekerült jobboldali párt bukott egy helyet.

Bár a hivatalos végeredményre még várni kell, a szavazatok 100 százalékénak megszámolása után 135 mandátumot szerzett a Fidesz-KDNP a 2022-es országgyűlési választáson, míg az egyesült ellenzének 57 szék jutott a parlamentben. A Mi Hazánk hat, a Magyarországi Németek Nemzetiségi Önkormányzata pedig egy képviselőt juttatott be a parlamentbe – összegzett a HVG.hu.

Mint azt mi is megírtuk, a Fidesz-KDNP azután veszített el két helyet a parlamentben, hogy a szavazatszámlálók elkezdték összesíteni a külképviseleteken leadott, valamint a levélben érkezett szavazatokat. Szombaton előbb listán szerzett egy helyet az ellenzék, majd Mellár Tamás növelte az előnyét Baranyában. Végül a XVI. kerületben induló Vajda Zoltánnak sikerült fordítani a külföldi szavazatokkal.

Később azonban listán mégis szerzett még egy helyet a Fidesz, míg a Mi Hazánk elvesztett egyet, így alakult ki a 135-57-6-1-es végeredmény. A szombati utolsó pillanatos változások azt tehát nem befolyásolták, hogy a Fidesz-KDNP ismét kétharmados többségre tett szert. Listán egyébként végül 3 millió fölé nőtt a rájuk leadott szavazatok száma.

via hvg.hu

Kapcsolódó cikkek