Árvízvédelmi fejlesztés fejeződött be a Közép-Tisza térségében

Megosztás

Méghozzá az Európai Unió és a magyar állam csaknem 9 milliárd forintos támogatásának köszönhetően – közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) szerdán közleményben az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Kötivizig konzorciumában megvalósuló projekt érintette Szolnokot, Zagyvarékast, Tiszakécskét, Szászbereket, Jászberényt.

A projekt során a Zagyva töltésének három, a Tisza védvonalának egy szakasza épült ki összesen 11,1 kilométeren az előírt magassági biztonságnak megfelelő szintre. Zagyvarékas térségében, a Zagyva folyó mindkét oldalán átlagosan két méterrel magasították az árvízvédelmi töltést. A település külterületén a bal és jobb parton klasszikus töltésfejlesztés történt 7,85 kilométeren. A belterületen egy vasbeton résfalból és vasbeton parapetfalból álló szerkezetet alakítottak ki, mellette a terület sétányként is szolgál – írták.

A Tisza mentén, Tiszakécskén 500 méteren töltésfejlesztés és töltéskorona-burkolás történt, emellett további 700 méteres töltésszakasz kapott szilárd burkolatot – közölték.

A közlemény szerint Szolnokon megépült a Karcagi Gábor Árvízvédelmi Gyakorlópálya, a létesítménnyel lehetőség nyílik az árvízi jelenségek elleni védekezési módok gyakorlására a védekezési időszakon kívül.

Megújultak emellett az új kenderéri, a határ menti, a zámbori és pinczi, bogárzói zsilipes műtárgyak, továbbá korszerűsítették a határmenti szivattyútelepet, megépült a nagyfenéki zsilip és szivattyúállás. Korszerűsödtek a töltésszakaszok felügyeletét ellátó gátőrtelepek és komplex vízrajzi mérőállomás létesült Szászberken és Jászberényben – tájékoztatott a vízügyi igazgatóság.

(MTI)

(A képünk csak illusztráció!)

Kapcsolódó cikkek