Kitiltják a helyieket a Szolnok feletti Zagyva-hullámtérből, nagy a felháborodás

Megosztás

Szigorúan tilos itt például kutyát futtatni, vagy gépjárművel behajtani, komoly büntetést szabhatnak ki azokra, akiket elkapnak. A szolnokiak közül egyre több embernél veri ki a biztosítékot, hogy korábban használt területekről egyszer csak kitiltják őket és ennek az interneten hangot is adtak.

Nem javult a helyzet. Továbbra is sokan a vashíd fölötti Zagyva szakasz hullámterén és gátján futtatják kedvencüket. Ez eddig is tilos volt – ám november óta már önkormányzati rendelet is tiltja. Az érintett gazdálkodók a Natura kétezres terület mindennemű zavarását elutasítják, így az oltalom alatt álló gyepen történő gépkocsiforgalmat is. Akit tilosban fotóznak le, büntetésre számíthat – írja a Szolnoktv.hu.

Nagyjából egy éve szerezhettünk tudomást a Széchenyi parkerdő vashíd felőli oldalán élők problémájáról. Akkor a panaszos ingatlantulajdonosok arról számoltak be, hogy sokan a földjükön futtatják kutyájukat, az ebek ürülékével szennyezett fű pedig mint takarmány gyakorlatilag értéktelenné válik. Az uniós oltalom alatt álló terület hívatlan vendégei az autósok és quadosok is, hangsúlyozza Mészáros Sándor helyi gazdálkodó.

„Nekem ebből rengeteg többletköltségem van. Kicsit egyszerű, nonszensz dolognak tűnik, de mégsem, tehát gyakorlatilag mióta megnőtt itt a forgalom, azóta gyakorlatilag elég jelentősen megnőtt itt a területemen a parlagfű azáltal, hogy az egybe függő ősgyepet-ennek az összefüggő talajtakaró szerkezetét megszaggatták, tehát folytonosságában törések jöttek létre.”

De nem csak a járművek okoznak kárt a területben- hangsúlyozzák a gazdák.

„Vannak olyan kutyák amik rendszeresen kaparnak, tehát ők még gyakorlatilag még annyi kellemetlenséget is okoznak, hogy utána a gödröt ugye kaszáláskor, kaszálás előtt vissza kell temetni. De ezeken a helyeken ahol visszatemetjük ugyanúgy az első növény ami kinő az a parlagfű.”

A Hortobágyi nemzeti Park Igazgatóság tavaly táblákat helyezett el a hullámtérben is, hogy figyelmeztessen a terület természeti értékére. A kutyák- állítja a panaszos a vadat is zavarják, ami ugyancsak tilos.

„Az óévben is volt sajnálatos esemény- egy őzet szaggattak meg a kutyák, sajnos nem volt tettenérés, illetve hogyha jobb időben kijön az ember akkor rengetegszer szembesül az ember, hogy a folyóba úszó kacsákat, egyéb madarakat űzik a kutyák.”

A problémára az önkormányzat is reagált. Tudtuk meg Tasnádi Zoltán önkormányzati képviselő.

„Az önkormányzat az elmúlt időszakban jelölt már ki kutyafuttatásra alkalmas területet itt a Zagyva belvárosi, vagy városi szakaszán- ám nem definiálta, nem jelölte ki a két végpontját ennek a szakasznak. Ez a múlt év novemberi közgyűlésen megtörtént egy rendeletmódosítás keretén belül és most már tudhatjuk, hogy a belvárosi Zagyva híd, illetve a Zagyva vashídja közötti terület az ami hivatalosan ki van jelölve kutyafuttatásra.”

De hogyan reagáltak erre a Facebookon a szolnokiak?

“Értem.- Vagy is nem. Egy szóval erről a területről kivagyok zárva. Nézni messziről nézhetem. De a folyóhoz nem mehetek le. ( Én pl. horgászom)”

“Nem ez az első eset. Egyre több helyen van közvetlenül a folyóparton olyan hogy magánterület! ( Ez nekem furcsa. És nem tetszik ez a fene nagy privatizáció.)”

“Atya ég,levegőt lehet venni? És ha a kutyás elengedi a kutyáját had fusson szaladjon,esetleg a tilos zónába kerül pl a gazdihoz nem megy vissza utána kell menni,akkor is megbüntetik? 🤔Ez így fa@ság! Kerítsék el ha magánterület és táblázzák ki,hogy belépni tilos.”

“Szolnokon 2, azaz kettő kutyafuttató van. Abból az egyik olyan kicsi, hogy még egy tacskónak is kevés. Szegeden 37 futtató van. Egy éve gyűjtöttünk 200 aláírást a Belvárosi kutyafuttató létesítéséhez, hogy ne zavarják a hullámtérben egymást a horgászok, sportolók kutyások. Még semmi nem történt az ügyben. 21.század Szolnok. Abszolút kutyaellenes város, de kutyás naptárat készítenek. Ja meg van krematórium. Hurrá.”

Kapcsolódó cikkek