A Fidesz régi-új kampányeszköze a totálisan eltorzított arányú képes illusztráció

Megosztás

Korábban is előfordult már olyan Orbán Viktor kormányzása idején, hogy a propaganda szempontjából “véletlenül” egészen eltolt és eltorzított arányban láthattunk emelkedéseket és csökkenéseket, például adókban, keresetekben, árakban. Most azonban nagyon ráerősítettek ezekre a véletlenekre…

A kormányzati élelmiszerárstop, pontosabban élelmiszerárSTOP szükségességének illusztrációjaként adta ki péntek délután a Magyar Távirati Iroda az alábbi grafikont, amin első ránézésre az látszik, hogy a tej ára az egekbe szökött: egy ideig lent poroszkált, de aztán kilőtt az egekbe. A Telex.hu hívta fel a figyelmet a nem először megtörténő, furcsa torzításra. Hát nem volt már ideje egy azonnali beavatkozásnak a piaci árakba? Na ugye, a vak is láthatja:

Grafikon: MTI

Az ábra viszont kicsit csalóka, ugyanis nem nulláról indul, hanem csak a 250 és 300 forint közé eső tartományt mutatja. Ha nulláról indították volna, ugyanebben a periódusban már kicsit szerényebbnek tűnne az ár növekedése, ilyennek:

Az ilyen becsapós ábrázolásra nem ez az első példa, a minap maga Orbán Viktor pózolt két hasonlóan csalóka oszlop előtt, ahol a 4,7 millió több mint a duplája a 3,6 milliónak:

Néhány korábbi példa a csalafinta ábrázolásokra.

Mintha valami furcsa lenne

A kormány számára sarkalatos ügy, hogy minél inkább felnagyítsák a migráció problémáját. Itt éppen a 192 nagyjából a harmada a 235-nek. Vizuális megtévesztésre tökéletes azoknak, akik nem gondolnak kicsit jobban bele, hogy ez egy totális lehetetlenséget ábrázol.

Máris várjuk a következő Fidesz-propaganda trükköt.

Kapcsolódó cikkek