Az oltatlanok már a tömegközlekedést sem használhatják Olaszországban

Megosztás

Ha járványügyi okai vannak, bólintunk, de akkor miért harsogta egész Európa egy évvel ezelőtt, hogy nem lesz hátrányos megkülönböztetés oltott és oltatlan között. Dehogynem és egyre csak durvul a helyzet.

A becslések szerint több mint hétmillió 12 év feletti olasz nem adatott be magának még egyetlen adag védőoltást sem a koronavírus-fertőzés ellen.

Szigorúbb járványügyi intézkedéseket vezetnek be a karácsonyi időszakban a beoltatlan emberekkel szemben Olaszországban: december 6-tól negatív teszttel sem használhatják a tömegközlekedési eszközöket, nem léphetnek be szállodákba, bárokba és edzőtermek öltözőibe – jelentette be Mario Draghi miniszterelnök szerda este.

A szigorítás országosan egyelőre január 15-ig lesz érvényben. Lezárások helyett a római kormány azokkal szemben lép fel, akik eddig egy adag oltást sem adattak be maguknak. Becslések szerint több mint hétmillió, 12 év feletti olaszról van szó.

Draghi a bejelentésekor arról beszélt, hogy az olasz járványmutatók „lassan, de fokozatosan rosszabbodnak”.

Az oltást bizonyos szolgáltatások igénybe vételéhez – a korábbi gyakorlattal ellentétben – nem lehet majd negatív teszttel kiváltani: kötelező lesz bemutatni a legalább egy adag vakcina beadatását bizonyító védettségi igazolást, amelynek érvényessége egy évről kilenc hónapra csökkent. Emellett kötelezővé tették az emlékeztető oltást a rendfenntartók és az oktatásban dolgozók számára. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek