Tavaly a koronavírus lett a leggyakoribb halálok

Megosztás


A koronavírus lett a harmadik leggyakoribb halálok 2020-ban, csak a daganatos megbetegedések és a keringési rendszer különböző betegségeiben haltak meg többen szemlézte KSH adatait a Telex.

2020-ban a KSH adatai szerint több mint 141 ezren haltak meg Magyarországon, ennél utoljára csak 1999-ben haltak meg többen, az elmúlt nagyjából másfél évtizedben pedig jellemzően évi 10-15 ezerrel haltak meg kevesebben az országban, írja a lap. A koronavírus külön kategória lett a KSH halálozási adataiban 2020-ra.


Magyarországon mindenkit a Covid áldozataként tartanak nyilván, aki a klasszikus tüneteket mutatja, vagy akinek a szervezetében a betegsége alatt vagy korábban kimutatták a koronavírust. A kormányszóvivőt idézve ez akár olyan extrém esetekhez is vezethet, hogy egy autóbalesetben meghalt koronavírusos ember is bekerül a statisztikába. Azonban ennek a másik oldala, hogy a járvány kezdetén sok koronavírusos haláleset kimaradhatott a statisztikából. Magyarországon kevés tesztet végeztek, és még most sem teljesítjük ebben a WHO ajánlásait.

Kapcsolódó cikkek