A Pfizer nem támogatja a vakcinák kombinálását, Káslerék mégis pont ezt javasolják a harmadik oltásnál

Megosztás

Kásler Miklós szakminiszter korábban arról beszélt, hogy a döntés a háziorvosoké, ugyanakkor a tárca minden esetben a vakcinák variálását támogatja – írja az atv.hu.

A Pfizernél még csak mostanában zárulnak azok a klinikai vizsgálatok, amikben a saját oltóanyaguk harmadik adagjának felhasználását tesztelték. Egyelőre annyit tudni, hogy egyáránt biztatóak az eredmények az immunitás felfrissítésénél és az egyes vírusvariánsok elleni védelemnél. 

„Mivel klinikai vizsgálatok nem támasztják alá, jelenleg nem támogatjuk az oltóanyagok felcserélhetőségét és kombinált alkalmazását” – mondta a Népszavának Vereckei Péter, a Pfizer Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Vereckei annyit hozzátett, hogy a Pfizer és a BioNTech nem értékelte 3-as fázisú klinikai vizsgálatában a különböző oltóanyagok kombinálását, valamint a vakcina jelenlegi hatósági engedélye nem tartalmazza az oltóanyagok felcserélhetőségét. Elmondta, hogy az egyes vakcinák kombinálásáról az egészségügyi hatóságok döntenek, de a Pfizer nagyon fontosnak tartja, hogy megfelelően vizsgálják és kövessék nyomon az oltóanyagok ötvözését, és a rendelkezésre álló legjobb tudományos adatokon alapuló oltási ajánlásokat tegyenek.

Kásler nemrég az augusztustól lehetővé tett harmadik oltások kapcsán úgy fogalmazott, hogy azt javasolják az orvosoknak, hogy a harmadik oltást mindenkinek más típusú vakcinából adják be, mint amit először kapott.

Forrás: Népszava via atv.hu

Kapcsolódó cikkek