Erős kritika a Szolnoki Többség egykori polgármesterjelöltjétől

Megosztás

Megalakulás, megalkuvás? – sokatmondó kérdésekkel véleményezte a megyeszékhely új képviselő-testületét és vezetőjét a 2019-ben összellenzéki polgármesterjelöltként induló Radócz Zoltán. A helyi politikából való kivonulásáig aktív szereplője volt a szolnoki közéletnek, illetve nem először fogalmaz meg kritikát egykori szövetségeseivel szemben, akinek később az MSZP-ből való kizárását is kezdeményezték.

Hogyan lett a Szolnoki Többségből szolnoki kisebbség? – tettük fel a kérdést írásunkban idén januárban. A szervezet kilépett tagjait és az ellenzéki képviselőket együttesen megkérdezve igyekeztünk utánajárni annak, miért vált kámforrá ilyen hamar az általuk elért testületi többség. „A választások után egy-két hónapon belül kiderült, hogy többen úgy gondolták, inkább az egyéni érdekeik a fontosabbak, így érdemi, közös szakmai munka el sem kezdődött” – fogalmazott hírportálunknak Radócz.

Györfi Mihály jelenlegi polgármester megkeresésünkre akkor azt mondta, az alpolgármesterré válásáig zökkenőmentes volt a közös munka. „Mi itt, Szolnokon az MSZP-ben csapatban gondolkodunk, és a jelek arra utalnak, hogy neki ez nem tetszett”.

Radócznak elmondása szerint 2020 óta semmilyen formában nincs köze a Szolnoki Többséghez, de azt nyilatkozta, hogy a választás utáni év júniusában a bizottsági struktúra újraosztása már úgy lett írva, ahogy a Fidesz szerette volna, szerinte gyakorlatilag visszavett minden uralmat a város vezető testületeiben, a közgyűlésben, a bizottságokban, az önkormányzati cégek felügyelőbizottságaiban.

Az ex-politikus néhány nappal ezelőtt egy Facebook-posztban osztotta meg véleményét és kritikáját az október 10-én megalakult közgyűléssel kapcsolatosan.

Tiszta Szolnok – közéletről, politikáról szolnokiaknak | A szolnoki közgyűlés alakuló ülésén a Szervezeti és Működési Szabályzat módosításával sok fontos jogkört elvettek az polgármestertő… | Facebook

A szolnoki közgyűlés alakuló ülésén a Szervezeti és Működési Szabályzat módosításával sok fontos jogkört elvettek az polgármestertől, ami a bizottságokhoz került, ahol a fidesz van többségben. Ezt az…

Ennek napirendjei között valóban szerepelt a Szervezeti és Működési Szabályzatról (SZMSZ) szóló önkormányzati rendelet módosítása, amelyet pellengérre állít – úgy véli, ennek megszavazásával sok fontos jogkört elvettek az polgármestertől, ami a bizottságokhoz került, ahol a Fidesz van többségben. Az eddigiekhez viszonyítva számos ponton módosítás történt.

Az önkormányzati tulajdonban levő bérlakások mellett a polgármester a működési, vagy fejlesztési célú államháztartáson kívüli forrás átvételéről, átadásáról 3 millió forint érték alatt dönthet, 25 millióig a szakbizottság, efölött pedig a közgyűlés. A fiatalok helyi támogatásáról szóló rendelet is változik, a bizottság dönt majd.

„Ezt az új polgármester frakciója is megszavazta, sőt erre külön kérte is a közgyűlést! Az elkövetkező időkben majd szembesülhet a testület a pénztelenséggel is, mert a város működéséhez eddig is sok külső kormányzati injekció kellett, de ezek mostmár nem biztos, hogy érkezni fognak. Úgy tűnik, hogy maradnak az imázs videók, a találkozókon, a rendezvényeken, az ünnepi pillanatban készült fényképek. Ennél többhöz sokkal több munkára, szakértelemre lenne szükség. Kétségeim vannak ez ügyben, de ez a következő néhány hónapban kiderül” – fogalmazott Radócz.

Képek: Szolnoki Többség, Vajó Levente

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz. 

Kapcsolódó cikkek