Inkasszó: Egy sportöltöző kálváriája bénítja a tiszatenyői önkörmányzatot

Megosztás

Tiszatenyő polgármestere, a települést 2019 óta vezető és júniusban újraválasztott Mező József egészen aggasztó dolgokról tájékoztatta a lakosságot a minap: eszerint egy félresikerült pályázat következményeként az önkormányzatnak mégis meg kell fizetnie az eredetileg vissza nem térítendő támogatásként kapott húszmillió forintos összeget. A helyzet odáig fajult, hogy a fő számlájukra a Magyar Államkincstár 2024. július 26. napjától inkasszót bocsátott ki. E-mailben kerestük meg kérdéseinkkel a hivatalt, de választ egyelőre nem kaptunk.

Tiszatenyő önkormányzata még 2016-ban nyújtott be pályázatot egy új sportöltöző építésére, erre húszmillió forint vissza nem térítendő támogatást ítéltek meg számukra. Az összegből majdnem nyolcmilliót elköltöttek, az építést azonban nem sikerült befejezni a megadott határidőre, ami 2017 utolsó napja volt. A polgármester tájékoztatása szerint a támogatás maradék összegét sem utalták vissza.

A probléma egyébként egyáltalán nem újkeletű, az Index öt évvel ezelőtt is foglalkozott vele, Mező József akkor még csak a károk felmérésénél tartott. A cikk szerint a falu korábbi polgármestere, a Fidesz által támogatott Kazinczi István korábban egyáltalán nem említette, hogy baj van, az ott élők mindössze annyit érzékelhettek, hogy a látványosan bejelentett projektekből semmi nem lett, vagy félbemaradtak.

„A Magyar Államkincstár 2018. március 27. napján az elszámolás ellenőrzését lezárta, de az önkormányzat nem tudta visszafizetni a maradék 12.073.176 Ft-ot. A 2019 októberében megválasztott képviselő-testületnek, a súlyos anyagi helyzet miatt adósságrendezési eljárást kellett kezdeményezni magával szemben, amelyet a Szolnoki Törvényszék 2020. április 6. napján rendelt el” – tették közzé a település hivatalos Facebook-oldalán.

A Magyar Államkincstár ennek az eljárásnak a keretében hitelezői igényt nyújtott be a maradék összeg erejéig, a követelés ebben az eljárásban viszont nem térült meg. Az Irányító Hatóság 2023 nyarán szólította fel a tiszatenyői önkormányzatot a támogatás visszafizetésére, ám az elszámolt összeget sem ismerték el, ami azt jelenti, húszmillió forintot követelnek.

A megbénult önkormányzat tehetetlen, a település általános működtetéséhez szükséges kifizetéseket is csak úgy tudja teljesíteni, hogy az adó- és egyéb bevételeket átvezették a fő számlára. Ezzel az inkasszó lekerült, de teljesen elhasználták a rendelkezésre álló forrásaikat.

Három kérdéssel fordultunk a tiszatenyői önkormányzathoz és Mező József polgármesterhez:

1: Milyen lépéseket tervez az Önkormányzat a közeljövőben a település pénzügyi stabilizálása érdekében?

2: Hogyan befolyásolja a jelenlegi pénzügyi helyzet a település kötelező feladatainak ellátását rövidtávon? Miként biztosítják ezek folyamatos működését? 

3: Mikkora várható a Pesti Központi Kerületi Bíróság válasza, illetve hogyan értékeli az állami szervek hozzáállását és viszonyulását a problémához? 

Kérdéseinket szeptember 23-án küldtük el, egyelőre válaszokat nem kaptunk. Amennyiben ez megtörténik, frissítjük cikkünket. Némileg meglepő, hogy Tiszatenyő településének hivatalos kommunikációjára használatos Facebook-oldalán még a hozzászólási lehetőség is korlátozva van.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Kép: Simor Dániel/Index

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek