Tömegesen hullanak el a fecskék a szélsőséges idő miatt, Szolnokon is érkeznek bejelentések

Megosztás

A rossz időjárási körülmények és a heves esőzések miatt éheznek és jelentős számban el is pusztulnak a magyarországi fecskék. Míg korábban, a XX. század közepéig ezek a tömeges elhullások nagyjából százévente három alkalommal történtek, lehetőséget adva a populációk számára, hogy újra növekedjenek, addig napjainkban a klímaváltozás és egyéb hatások miatt ez a folyamat jelentősen megváltozott. De mi a helyzet Szolnokon? A Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület is megszólalt.

A mostani helyzet különösen szerencsétlen a madarak szempontjából, mivel rendkívül rosszkor érte őket. A hazai madárpopuláció jelentős része általában augusztus közepére befejezi a fészkelést, a fiókák addigra önállóvá válnak, és nagyjából egy-másfél hónapjuk van arra, hogy felkészüljenek a vándorlásra. Ebben az időszakban, ami körülbelül szeptember 20-ig tart, a madarak intenzív táplálkozási fázisban vannak.

Ez azt jelenti, ilyenkor az átlagosnál sokkal több táplálékot fogyasztanak, hogy zsírtartalékaikat növeljék és megerősítsék mellizmaikat a hosszú út előtt.

„A zsírtartalék képezi az elsődleges üzemanyagot a vonuláshoz, de ha nagyon megszorulnak, akkor a hatalmas mellizmokból is képesek néhány 10 százalékot elégetni” – mondta el a 24.hu-nak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője.

Az időzítés tehát nagyon rossz. Lokális szinten a téma szakavatott csapata Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület: a Facebookon közzétett bejegyzésükbül kiderül, hogy Szolnok környékén nincs akkora gond, mint az ország más pontjain, a legkevesebb csapadék is ide érkezett, ráadásul szórványosan, ezért a szünetekben a nálunk vonuló fecskék tudtak táplálkozni.

Hozzáteszik, pár napot egyébként is kibírnak kevés táplálékkal, a nagyobb gond az átázás és kihűlés. Hozzájuk két bejelentés érkezett összesen.

„Arra nincs mód, sem pedig anyagi fedezet, hogy gépjárművel rohangáljunk minden egyes bejelentésre, de a közelben lévő bajba jutott madarakon tudunk segíteni, illetve ha a megtaláló elhozza hozzánk, azokat is átvesszük.”

Azt ajánlják, hogy amennyiben segíteni szeretne valaki, célszerű száraz és meleg helyre vinni a madarat, egy nem túl nagy papírdobozba helyezve, valamint alá papírtörlőt tenni és megvárni, amíg felmelegszik, megszárad.

Kép: mme.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek