Szolnok egykori fényreklámjai és eltűnt szobrai: a Kossuth tér meséi

Megosztás

Tekintsék premiernek a mai előadást, kezdte mosolyogva Bajnai Zsolt a Blog Szolnok anno című eseménysorozat hétfő esti időutazását. A kezdeti szerénység oka az volt, hogy ebben a formában még nem hangzott el ez az előadás, amelyben a Kossuth tér épületeinek, szobrainak, kialakításának és átalakításainak történetéről volt szó.

A megszokott telt ház ez alkalommal sem maradt el. Zsolt érdekesebbnél érdekesebb, hallott, vagy épp tapasztalt történetein pedig senki sem unatkozhatott, amikhez a fotógyűjteménye kiváló szemléltetőeszköznek bizonyult. A Kossuth tér régi városképeken valószínűsíthető elhelyezkedésével kezdődött az előadás, amiből kiderült, hogy a mostani főtér az eredeti város határain kívülre esett.

Egy régi Szolnok térkép

Szóba került a tér névadója, Kossuth Lajos, aki annak idején beszédet is mondott itt, majd amikor Szolnok városa úgy döntött, hogy róla nevezi el főterét még 90 éves korában ellátogatott ide. Az előadó az elhelyezkedéssel kapcsolatban kitért arra az egyedülálló dologra is, hogy Szolnokon a Kossuth tér folytatása mindkét irányból a Kossuth utca nevet viseli.

Az utazást a Kossuth téren az 1-es számú irodaházzal kezdtük, majd az épületek és szobrok külön-külön történetét egymás utáni elhelyezkedés szerint követhettük végig.

Hallhattunk a fényreklámokról, az egyes számú irodaházon lévő OTP felirat, a „Fradi házon lévő” CASCO reklám, fodrász és zöldséges fényreklámok és természetesen a fényárban úszó vöröscsillagok is említésre kerültek.

Az 1-es számú irodaház

Bajnai Zsolt kitért a könyvtár történetére is, ami előbb a múzeum épületében társbérletben helyezkedett el, majd a mostani helyén egy volt leánykollégiumban találta meg végső helyét.

A Verseghy Ferenc Könyvtár

A Szentháromság-szobor is szóba került, aminek egy része most a Belvárosi templom mellett található, sőt kitért arra az érdekességre is, hogy általában a főterek templom környékére épülnek, itt pedig ez nem így történt.

Majd az artézi kút puttós szobrai kerültek szóba, amik a második világháború után tűntek el.

A Kossuth téri artézi kút a Puttó szobrokkal

Talán kevesen tudják, hogy a Múzeum étterem épületében jóval később nyílt meg az étterem, mint ahogyan kész lett és már a felette található lakásokba is beköltöztek. Érdekes még, hogy az először ifjúsági klubként megnyíló helyen a nem túl sok koncertet adó Kex zenekar is fellépett. Illetve ma is megtekinthető a falon található grafittó.

A Múzeum étterem épülete

Természetesen a városházáról is esett szó, ahol az eredeti épület a vár maradványaiból készült. Majd az új városházára tervpályázatot írtak ki, ami 1884-re készült el. Ezután a kupolák lekerültek róla, amelyekből négy 2015-ben került vissza az épületre.

A városháza

Utolsó épületként a 10-es számú telken elhelyezkedő, a köznyelvben lordok házaként emlegetett épületről esett szó ahová voltak tervek az ötvenes években egy kultúrpalotára is, de ez, mint tudjuk nem valósult meg. Viszont ennél az épületnél használtak Szolnokon először toronydarut.

A lordok háza

A vége felé közeledve viszont sajnos azt kellett konstatálnunk, hogy az egykor több mint harminc üzletet számláló tér, mára kevesebb mint tízre esett vissza. De bízzunk benne, hogy a kissé üres érzés valamikor a közeljövőben megváltozik a Kossuth téren.

Zárásként pedig ajánljuk a két hét múlva esedékes BlogSzolnok előadást, amin a szolnoki képeslapok lesznek terítéken.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz. 

Kapcsolódó cikkek