„Nem tudunk úgy kalkulálni, ahogy csettint az állam” – a vendéglátósok kiszámíthatatlan helyzete

Megosztás

Szeptember közepén Szolnok városának egyik kedvelt étterme, a Medvetáncoltató jelentette be, hogy a megnövekedett költségek és a mindennapi kiadások következtében nem tudnak tovább talpon maradni, kénytelenek bezárni. Kis túlzással azt nevezhetnénk meglepetésnek, ha a megyeszékhelyen élők egy új vendéglátóhely nyitásáról, és nem egy meglévő bezárásáról olvashatnának, a Szapáry úton található Stage Pizza & Bar szintén erre a sorsra jutott a nyár folyamán. A Medvetáncoltató tulajdonosa, Ötvös Béla a tavaly októberi beszélgetésünk során már figyelmeztetett intő jelekre, amikor arról beszélt, hogy a közeg haldoklik és kevesen képzelik el ebben a jövőjüket. A vészjósló előrejelzések igaznak bizonyultak. Videó.

Akart enni egy finom hamburgert – ez volt a kezdetleges indíttatása, amiért pár évvel ezelőtt Ötvös Béla belevágott a vendéglátózásba Szolnokon. A Medvetáncoltatóban látogattuk meg, bár a másik projektjéről, a Beer & Burgers-ről volt szó; a Szaft ’N Burger országos hamburgersütő versenyen elért első helyezésük (Alaba Burger) kapcsán kerestük fel.

Ugrunk az időben, egy évvel később már egy bezárt lakat és ajtó, valamint lánc mutatja, hogy valami történt a Szapáry úton található étterem körül. Néhány héttel ezelőtt egy őszinte, kemény Facebook-posztban számoltak be róla tételesen, hogy bár köszönik a sok bizalmat, a nevetést, a vicces pillanatokat, de az elszálló költségek miatt nem tudják folytatni. Az írásnak országos híre lett, hiszen konkrétan és egyértelműen tisztázták, hogy mindezek oka a mai magyar valóság, azaz a járulékok és díjak emelkedése.

„Azért küzdünk, hogy nullára kijöjjönk és a végén mindenki tartja a markát, hogy egyre több olyan költség emelkedik, amire egy vállalkozó előre nem tud kalkulálni” – fogalmazott. Ahogy említettük, Ötvös már tavaly arról beszélt portálunknak, hogy a vendéglátás haldoklik és kevés az olyan, szakmával rendelkező, aki ebbe képzeli el a jövőjét és tesz azért, hogy ez működjön.

Szóba került az étterem kitalálója, Illés Norbert, aki egyenesen Erdélyből jött és hozta el az autentikus ízeket, valamint a vendégszeretetet a megyeszékhely életébe. Aztán elege lett az országból, úgy véli, annyi felől huzzák le az embert, hogy itt nem lehet megmaradni.

„Nem tudunk úgy kalkulálni, ahogy az állam csettint” – a vendéglátósok kiszámíthatatlan helyzete

Tavaly októberben az ország legjobbjának választott hamburgere miatt kerestük fel a megyében jól ismert vendéglátóst, Ötvös Bélát. Alig egy évvel később egy sokkal drámaibb esemény szolgáltatta az apropót. Az éttermek, vendéglátóhelyek küzdelme a túlélésért nem Szolnok-specifikus, a COVID és a háborús válság mindenkit megviselt.

„Nincs élet Szolnokon, és ezt nem merik felvállalni, nem merik kimondani” – a Medvetáncoltató bezárása mellett Ötvös másik érdekeltsége, a Beer & Burgers kettő étterme összevonásra kerül a rezsiemelkedés miatt, a Reptárral szemben, a Mártírok útja 43. szám alatt található bázisuk marad meg.

Nemcsak a lakosok, de az elhivatott vendéglátós szakemberek is megérdemelnék, hogy ne üres székek, asztalok, vagy hónapról hónapra emelkedő számlák, hanem pezsgő élet, forgalom és kiszámítható jövő jellemezze a működésüket. A megyeszékhelyen hosszú idő óta fennálló rendszerszintű probléma egyik fájdalmas, de gyaníthatóan nem utolsó állomása a Medvetáncoltató története.

Fazekas Adrián, Vajó Levente

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz. 

Kapcsolódó cikkek