Rögtön itt az első akadály, amivel meg kell birkóznia Szolnok új polgármesterének

Megosztás

A Magyar Közlönyben kedd este jelent meg, szerdán már életbe is lépett az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett kormányrendelet, amely az önkormányzatok életének újabb megnehezítését vetíti előre.

Mindössze egy mondat szerepel a rendeletben: “Az önkormányzat közvetlen vagy közvetett többségi tulajdoni részesedésével működő vagy az önkormányzat közvetlen vagy közvetett többségi befolyása alatt álló gazdasági társaság önkormányzattal szemben fennálló követelése átruházására irányuló szerződést érvényesen nem köthet.”

Szabad Európa szerint ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha például az önkormányzat saját tulajdonú cége foglalkozik az önkormányzat bérlakásainak kezelésével, és a cégnek követelése van az önkormányzattal szemben, nem viheti piacra, nem adhatja azt el követelésbehajtónak, tehát az önkormányzaton belül kell megoldást találni az adósság rendezésére.

A lap emlékeztet, hogy szintén az orosz-ukrán háborús veszélyhelyzetre hivatkozva jelent meg augusztusban egy kormányrendelet arról, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is behajthatja az önkormányzaton az állami közszolgáltatók felé fennálló tartozást. A kormány részéről Lázár János építési és közlekedési miniszter korábban úgy fogalmazott, az önkormányzatok a legnagyobb bliccelők, a Volán felé több mint négymilliárd a tartozásuk, amit a társaság autóbuszflottájának fejlesztésére kellene költeni.

A kormány az iparűzési adó megreformálását is belengette már, erről szintén Lázár nyilatkozott, de ezzel kapcsolatban végleges döntés egyelőre nincs.

Mint ismert, Szolnoknak új polgármester van Györfi Mihály személyében. Az ellenzéki politikusnak nem lesz könnyű dolga, hiszen a képviselő-testület fideszes többségű.

(kiemelt képünk illusztráció)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz. 

Kapcsolódó cikkek