Szolnok tortájából mindenki akar egy szeletet – Véget ért a rendezvénysorozat

Megosztás

A várost 1075-ben említi I. Géza király egy oklevélben Zounok formában. Az azóta eltelt 949 évet ünnepli és a jelent élteti a Szolnok Napja rendezvénysorozat, amelynek kínálatában kiállításmegnyitó, ingyenes koncert, gasztrobusz és interaktív cirkuszművészeti program is szerepel. Fotóriporterünk kilátogatott a sokadalomba.

A háromnapos program a város több pontján koszorúzással kezdődött, többek közt a régi várfalnál lévő emléktábláknál, ahol a Szol24 is jelen volt. Pénteken Nagy Dénes, Szolnok város történetét bemutató tablókiállítását, illetve a Szolnoki Festők Szolnok Napján címet viselő tárlatot is ünnepélyesen megnyitották a nagyközönség előtt.

Szombaton a központi helyen a Hild téren véradásra is volt lehetőség, de találtunk gasztrobuszt a gasztronómia kedvelőinek, Hungarikum játékteret és kitelepült a szomszédos Agóra Játszóház is a szabadba, ezzel kedveskedve a gyerekekkel érkezőknek. Eközben pedig egymást váltották a zenekarok és tánccsoportok a sörpadokon pihenő, vagy épp a nézőtéren helyet foglaló érdeklődőknek. A kihagyhatatlan városnéző kisvonat, amely fejenként 1500 forintért szállította kicsiket és nagyokat, folyamatosan járta a várost.

Estefelé már kicsit szellősebb volt a Hild tér

Természetesen nem maradhatott el a 949 szeletes város tortája sem, amit a Szolnoki Szakképzési Centrum tanulói készítettek és Szolnok egy-egy nevezetességét örökítették meg rajta. A vasútállomáson is voltak programok, például a Pest és Szolnok közötti vasútvonal üzembe helyezésének 177. évfordulója alkalmából koszorúzás, a Reptárban a repülők árnyékában piknikezhettek az érdeklődők, az új Várkapuba pedig kedvezményesen lehetett jegyet váltani, illetve tárlatvezetést is tartottak. Vasárnap a Tisza moziban Szolnok napi kedvezményes filmvetítéseket tartottak, illetve az Agorában megrendezték a zártkörű díjátadó ünnepséget, majd este a Rotary klub közreműködésével a Zounok Ispán szobornál tartottak mécsesúsztatást. Az ünnepségsorozat záróakkordja pedig a program szerint a városi tanévnyitó ünnepség volt a Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek