Szegeden a legdrágább, Szolnokon a legolcsóbb a tömegközlekedés

Megosztás

Hamarosan itt a szeptember, ami egyet jelent azzal, hogy a város ismét megtelik diákokkal és tömött buszokkal. Megnéztük, hogyan alakulnak a jegy- és bérletárak, illetve a felkínált közlekedési eszközök Szolnokon és a környező megyeszékhelyeken.

Minden iskolakezdéskor fontos megvizsgálni a családokra háruló anyagi terheket, melyek évről évre növekednek. Ezek közé tartoznak a tanszerek, az iskolához szükséges egyéb kiegészítők, és persze a közlekedési bérletek. Habár az ország- és vármegyebérlet megkönnyítette az ingázók dolgát, viszont a városon belüli közlekedés sokszor így is zsebbe nyúlós lehet.

Megvizsgáltuk, hogy egyes vidéki nagyvárosokban mennyire terheli meg a pénztárcánkat a helyi tömegközlekedés.

Miskolc, ahol busz és villamos is jár

Az elővételes vonaljegy ára 430 forint, a közlekedési eszközön ugyanezért már 700 forintot kell fizetnünk. Más városokhoz hasonlóan, idén tavasszal Miskolcon is bevezették a kedvezményes bérletet a 14 éven aluli miskolci diákoknak, amellyel már csak egy jelképes összeg, azaz 430 forint egy havi bérlet.

Habár ez nagy könnyebbség, mégis sok a középiskolás diák, akiknek a villamosbérletért 3700 forintot kell kifizetniük, míg a kombinált bérlet ennél is drágább, 4950 forint. Az MVK oldalát böngészve feltűnhet az is, hogy nincs külön bérlet buszra, így aki csak a buszt szeretné használni, annak is muszáj kombinált bérletet vennie.

A diákok és nyugdíjasok megúszhatják körülbelül 5000 forintból az ingázást, viszont az általános havi bérlet majdnem eléri a 10.000 forintot.

Mi a helyzet debreceni barátainkkal?

Magyarország harmadik legnagyobb területű és második legnépesebb településén a vonaljegy 440 forint elővételben – ha online vásároljuk meg – míg a fizikailag is megfogható kiadás 460 forint. A járművezetőnél viszont jóval drágábban, 550 forintot kell kifizetnünk egyszeri utazásért.

A debreceni árlista alapján, az elektronikusan vásárolt jegyek és bérletek nem sokkal, de olcsóbbak, mint a papíralapú jegyek. 

A havi diák, illetve nyugdíjas bérlet elektronikusan 4800, papíron pedig 4990 forintba kerülnek. Ez a bérlet érvényes az összes helyi közlekedési eszközre: buszra, villamosra és trolira is. 

Az általános papíralapú bérletet 8650 forintért vesztegetik, elektronikusan 300 forinttal kevesebbet kell érte fizetnünk.

Az is kijelenthető, hogy Miskolcon és Debrecenben is a kisgyermekes bérlet ára megegyezik a diák és nyugdíjas bérlet árával.

Szegedi szituáció – villamos és busz

Magyarország harmadik legnépesebb településén a vonaljegy ára 470 forint, hacsak nem a járművezetőnél vásároljuk, ahol ez már jóval borsosabb összeg: 650 forint. Egy diák utazása 5800 forint egy hónapra, míg az általános bérlet 9600 forint. 

A kisgyermekeseknek pedig 6000 forintot kell áldozniuk, ha egy hónapon keresztül használni szeretnék a közösségi közlekedést, vagyis a buszt, a trolit és a villamost.

Szolnoki buszok

A többi általunk vizsgált településen mindig a saját közlekedési vállalat látja el a helyi közlekedés megszervezését, viszont Szolnokon ez nem így van, hiszen a Volánbusz indítja a helyi járatokat. Arról, hogy hamarosan megszűnik a Volánbusz, itt írtunk.

Az elővételben váltott jegy 340 forint, de ha a járművezetőtől vásároljuk, akkor már 440 forintot kell előhúznunk a bukszánkból. 

Az előbbiekhez képest a tanulók itt utazhatnak a legolcsóbban, mivel a havi bérlet 1500 ft. Ugyanez elmondható a nyugdíjasokól is, akik mindössze 3000 forintért közlekedhetnek a városban. Az általános havi bérlet már jóval drágább, 8500 forint

Mitől drágább Debrecenben tömegközlekedni, mint Szolnokon?

A felsorolt települések közül Debrecen rendelkezik a legnagyobb területtel, emellett a városban található troli, villamos és autóbusz is. Szolnokon ezzel ellentétben csak autóbusz található, habár a város területe is jóval kisebb. Az alábbi táblázatban láthatjuk, hogy egyes településeknek mekkora a területe, illetve ahhoz milyen közlekedési hálózat kapcsolódik.

VárosTerület (km²)Közlekedési eszközök
Debrecen461,25Busz, Villamos (2 vonal), Trolibusz (5 vonal)
Szolnok187,23Busz
Miskolc236,68Busz, Villamos (2 vonal)
Szeged281,06Busz, Villamos (4 vonal), Trolibusz (6 vonal)

Könnyedén megállapíthatjuk, hogy a legolcsóbban Szolnokon tömegközlekedhetünk, a legdrágábban Szegeden, Miskolc pedig a középmezőnyben helyezkedik el. 

Szöveg: Merucza Tibor

Fotó: Volánbusz

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek