Megnéztük tényleg olyan rosszak-e Szolnokon a palackvisszaváltó automaták

Megosztás

Még mindig nagyon sokan panaszkodnak az élelmiszerüzletekben található PET-palack visszaváltó automatákra. Kígyózó sorok és nem működő berendezések teszik próbára a szolnokiak idegeit. Kíváncsiak voltunk valóban ennyire döcögős-e még a rendszer, ezért útnak indultunk és bejártunk néhány helyi boltot a teljesség igénye nélkül, hogy leszűrjük a tapasztalatainkat.

Jó ideje már annak, hogy feltűntek az első REpontok Magyarországon, konkrétan az idei év első napjától váltak visszaválthatóvá a Magyarországon forgalomba kerülő fém, műanyag és üveg italcsomagok – maximum 3 literes kiszerelésig. Hasonló rendszeren alapuló automaták egyébként Európában már húsz éve működnek – olvashatjuk a REpont.hu oldalán.

A rendszer lényege, hogy palackonként, egységesen 50 Ft visszaváltási díjat fizet a vásárló, amit visszaváltás után megkap utalvány formájában vagy a bankszámlájára. Az úgynevezett többutas, azaz újratölthető palackok esetében a visszaváltási díj mértékét a palackozó határozza meg, és feltünteti az értékét a logóban. Ez a környezetbarát módszer a MOHU szerint motiválja az embereket arra, hogy visszavigyék a palackokat, aminek köszönhetően újrafelhasználható lesz a műanyaghulladék. A cél, hogy 2025-re elérjük a 77 %-os, 2029-re a 90%-os visszaváltási arányt.

Nagy sor kígyózott előttünk a Coopban. Az előttünk várakozók egyöntetűen pozitívan vélekedtek a rendszerről.

Palackposta 21. századi módra

Egyikük sem tapasztalta, azt, amiről többen is panaszkodtak különböző Facebook-csoportokban, miszerint olyan nehéz működő automatát találni a belvárosban, mint tűt a szénakazalban.

Pont jókor érkeztünk a Plázában található Sparba, ahol szemügyre vehettük, hogyan viszik el az automata tartalmát és tesznek a gépbe új zsákot. Az itt megkérdezettek is elégedettek voltak a rendszerrel, a felhasználókkal kevésbé. Egy hölgy arról beszélt, hogy egyesek sportot vagy inkább megélhetést űznek a visszaváltásból. Elmondása alapján százasával hozzák a visszaváltandó palackokat, ami igen csak idegtépő tud lenni.

A visszaváltási folyamat során választhatunk, hogy a visszaváltási díjat milyen formában kérjük e közül a három közül: Utalvány: a visszaváltott palackok ellenértékét az automata utalvány formájában nyomtatja ki, ami levásárolható vagy készpénzre váltható az adott üzletben vagy üzletláncban. Utalás bankszámlára: az automatába épített vonalkód-leolvasó segítségével az applikációban a regisztrált ügyfél az elektronikus ügyfélkódjával telefonja segítségével azonosíthatja magát, a visszaváltási díj pedig automatikusan jóváírásra kerül a rögzített bankszámlán. Jótékonysági célú felajánlás: a visszaváltási díj jótékonysági szervezet részére is felajánlható lesz az automata kijelzőjén jelzett lehetőség választásával.

Hibátlanra kell fújni a palackot, különben nincsen visszaváltási díj

Az első két opciót választja a nagy többség. Egy hajléktalan férfi nagy lelkesedéssel mesélte, hogy, ami másnak szemét, neki megélhetés. Mióta bejött a rendszer az országba sokkal több pénzt tud megkeresni, mint koldulással. Egyedül az zavarja, hogy a gép nagyon kényes. Ha a palack egy kicsit sérült, nem váltja vissza.

Az Aldiban hasonlóan zökkenőmentesen váltottuk vissza a palackjainkat, ahol nem csak automaták állnak rendelkezésünkre.

Az Aldiban “menekülőútvonal” is van

Kijelenthetjük, hogy az automaták működnek, ha nem is minden esetben hibátlanul, de a jogszabályok ismeretében nem kell szomorúan elkullognunk teli zsákkal. Az adott üzlet, ahogy már említettük, köteles átvenni a palackokat. Reméljük önök is sikerrel járnak, ha mégis valami rendkívülit tapasztalnak írjanak olvasói levelet ([email protected]) és utánajárunk.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek