Kulturális és gazdasági konferenciával indult a Csángó Fesztivál

Megosztás

A magyaroknak nemcsak a nemzetépítésre kell összpontosítaniuk, hanem példát is kell mutatniuk a világ számára – hangzott el a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kultúráért felelős államtitkárától pénteken Jászberényben, a XI. Kárpát-Haza Kulturális és Gazdasági Konferencián. A Csángó Fesztivál keretében szerveztek konferenciát a Déryné Rendezvényházban.

Závogyán Magdolna a konferencia zárónapján “A vállalkozások szerepe a kulturális értékeink megőrzésében és a hagyományőrzésben” címmel tartott előadásában arról beszélt, hogy rendkívül lényeges, miként gondolkodunk a kultúráról, és arról, hogy “mi a feladatunk a világban egyénként, családként, közösségként vagy nemzetként”.

Kiemelte, hogy a kultúra az emberiség, és ezen belül a magyarság által történelme során létrehozott anyagi és szellemi értékek összessége. A magyar kultúra sokszínűsége és szépsége adja meg számunkra azt a gyökeret és kapaszkodót, amely segít átvészelni a nehéz időszakokat.

Závogyán Magdolna kitért arra is, hogy Magyarország számos kiemelkedő értékkel rendelkezik, amelyek szintén a magyar kultúra részei, beleértve a néphagyományokat és népszokásokat. Ez ad erőt és hitet, ezért különösen fontos, hogy a kulturális kormányzat milyen irányba vezeti a nemzetet, és milyen értékrendet közvetít.

Az értékmegőrzés támogatásáról szólva megemlítette a Csoóri Sándor Alapot, amely öt milliárd forinttal járult hozzá a népi kézművesség támogatásához. Hozzátette, hogy az alap létrehozása óta a Kárpát-medencében megnőtt a hímzők és szövők száma, és fellendült a hagyományőrző népművészeti tevékenység.

Az eseményen részt vett többek között Pócs János, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Budai Lóránt polgármester, valamint Berkó Attila, Jász-Nagykun-Szolnok megyei főispán.

Kép: MTI/Komka Péter

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek