A molekuláris koktélok világa

Megosztás

A koktélok esetében nemcsak az az elvárás, hogy finomak legyenek, hanem az is, hogy jól nézzenek ki. Az sem árt, ha meg is lehet enni az adott italt. Utóbbi érdekében a molekuláris mixológiában gondolkodók gyakran használnak vagány eljárásokat. Ide sorolható például a folyékony nitrogénes technika, az aszalás és a füstölés. Az elkészítés időigényes, összetett és komplikált folyamat. 

A molekuláris mixológia egyre felkapottabb irányzat, a káprázatos koktélok elkészítéséhez ismerni kell az alapszabályokat és a fő technikákat. Az alapanyagok, például a szeszes italok beszerezhetőek az iDrinks oldaláról.

A kortárs mixológia

A koktélkészítés kezdete óta az alkalmazott technikák és módszerek drasztikus átalakuláson mentek keresztül. A klasszikus mixológiához tartoznak a hagyományos italkészítési technológiák, például a keverés, a rázás és a szűrés. Itt még az összetevők is egyszerűek. A klasszikusokhoz sorolható például az Old Fashioned, a Martini és a Manhattan.

A kortárs mixológia ezzel szemben új technológiákat és összetevőket sorakoztat fel. A molekuláris technológiának köszönhetően a koktél egy magasabb fejlődési szintre lépett. Ebbe a sorba tartozik a Ramos Gin Fizz a habos textúrával, illetve az Air Mail a pezsgőhabbal. A molekuláris gasztronómia nyomán alkották meg a molekuláris mixológiában az ehető koktélokat. Látványos italgömbök, kockák, golyócskák jelennek meg az italok között.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a hagyományos változatok kimentek volna a divatból, de mindenképp érdemes belekóstolni a molekuláris mixológiába, hiszen különleges koktélélményt kínál.

Folyékony nitrogén, füstölés és aszalás

Ezek a technikák fokozzák az ízprofilt és újdonságértéket adnak a koktéloknak, új magasságokba emelik az élményt. A folyékony nitrogén lehetővé teszi az alapanyagok ízének megtartását, miközben egyedi megjelenést teremt. Másrészt minimálisra csökkenti a hígító hatást, amelynek az eredménye egy erősebb ital.

A koktélok füstölése pedig jellegzetes illatot és ízélményt kölcsönöz az italoknak. Fokozza a komplexitást, és árnyalja az ízeket. 

Az aszalás technikájával fokozhatóak az ízek, és extra kreativitást lehet adni az italhoz. A technika alkalmazása során az alapanyagokat addig szárítják, amíg ropogóssá válnak, ezt követően porrá keverik és a koktélokhoz adják.

Szferifikáció és fordított szferifikáció

A technika lehetővé teszi a kis zselészerű golyók létrehozását a folyadékokból. Fontos, hogy a használt folyadék ne tartalmazzon kalciumot. Az eljárás során az alapfolyadékot nátrium-algináttal keverik össze, majd adnak hozzá kis mennyiségű hígított kalcium-kloridot. Ezt követően a kis gömböket megmossák. Használják például a Molecular Mojitohoz.

Fordított gömbösítési eljárás is létezik. Ebben az esetben kalcium-laktáttal átitatott folyadékot csepegtetnek egy alginátba. Ennek során zselés folyadékgömbök jönnek létre. Ezt a technikát alkalmazzák például a B-52 shot esetében.

Kapcsolódó cikkek