Őskori csontvázra bukkantak Martfűn

Megosztás

Elképesztő felfedezést tettek egy építési munkálat során Martfűn – június 27-én a Kérész utca végén található Kövérmajornál vizsgálódtak régészek, amikor csontvázra bukkantak, amelyről később megállapították, hogy egy őskori leletről van szó.

„Optikai kábelek fektetése során a munkások meglepődve álltak meg, mikor az ásó egy furcsa, kemény tárgyba ütközött, amelyről kiderült, hogy egy emberi koponya” – kezdi a nem mindennapi beszámolóját Martfű hivatalos oldala.

A kivitelező leállította a munkafolyamatot, majd értesítették a hatóságokat, akik a Damjanich János Múzeum régészeit hívták a helyszínre. Az előzetes vizsgálatok alapján elképzelhető, hogy több ezer éves leletről van szó, illetve a település korai történetéről is sok mindent elmondhatnak.

„Az biztos, hogy rendes temetkezés által lett idetemetve, ez a csontváz pozíciójából látszik, mindez az őskorra utal. Hogy azon belül mikori, az még ennyiből nem állapítható meg, talán bronzkori, de a másik gyanúm a neolitikum, azaz újkőkor. Ebben az esteben nem temető van itt, hanem település, mert ebben a korban a faluban temették el a ház mellett a holtakat” – árulta el Mali Péter régész. Hozzátette, nagyjából 170 centiméter magas lehetett és valószínűleg férfi.

A leletet végül a szolnoki múzeumba szállították, meg fogják tisztítani, majd további vizsgálatok következnek.

Képek: martfu.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek