Rézre kér pénzt a Belvárosi templom plébánosa

Sisak helyett kalapot hord a templomtorony (Forrás: Szolnok TV Hivatalos Facebook oldala)

Megosztás

Furcsa látványt nyújt madártávlatból pár hónapja a szolnoki Belvárosi Szentháromság templom tornya, amely csonkán, csúcsát veszítve, egy ideiglenes tető alatt árválkodik. A toronysisak cseréjét és visszakerülését ugyanis a piszkos anyagiak hátráltatják.

A történet a tizennyolcadik századi Szolnokon kezdődik. Idén lesz háromszáz éve, hogy a ma is látható templomot elkezdték építeni. Jövőre pedig kétszázhatvan éve, hogy a szolnokiak a ferencesek templomának adományoztak egy nagyobb harangot, majd 1835-ben a barokk díszű, aranyozott toronysüveget és a toronyórát.

A gyöngyösi ferences barátok először az egykori dzsámit alakították Vártemlommá a tizenhetedik század végén, majd 1718-ban Bezdiczky Ignác sótiszt építtetett egy még vályogfalú és nádfedeles, egy szentélyterű kápolnát nekik, amit 1724 és 1757 között Giovanni Battista Carlone egri építész tervei alapján bővítettek. Végül a szolnoki Nagytemplom mai formáját a 19. században nyerte el. Utoljára 2020 és 2022 között renoválták, a rendház után közvetlenül, amely mára kolostorszállásként üzemel.

Egymás
Egymás mellett a vén sisak és az új, egyelőre pőrén (Forrás: Szolnok TV Hivatalos Facebook oldala)

Mintha földre rakta volna a torony a kalapját, úgy hever ott a szolnoki belvárosi templom toronysisakja. Áprilisban az akkor már balesetveszélyes toronysisakot renoválni szerették volna, ezért lebontották, csakhogy kiderült, javíthatatlan. A gyergyói ácsmesterek segítségével már készen áll mellette a sisak faszerkezetének hű mása. A toronysisakra eddig 29 milliót áldozott a római katolikus egyház, de az anyagi keretük kifogyott – tájékoztatta a Szolnok TV-t Gáspár István plébános.

A kör bezárult, mivel a régi toronysisakot az egyház visszaadta a szolnokiaknak, akik – egyes elképzelések szerint – az egyik körforgalomban kerülgetve csodálhatják majd meg közelebbről.

Fotók: Szolnok TV Hivatalos Facebook oldala

Források: Szolnok TV Hivatalos Facebook oldala, Wikipédia, Építészfórum

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek