Hatalmas madár támadott meg egy kerékpárost Mezőtúron

Megosztás

Az egerészölyv vélhetően a fiókáit próbálta védeni bármilyen betolakodótól, nemrég mással is történt hasonló eset, ráadásul a mostani áldozatot is megtámadta már korábban egy másik madár.

A mezőtúri férfi épp Kétpó felé haladt, amikor a 7-es és 8-as kilométerkő között, egy fákkal sűrűn szegélyezett útszakaszon egyszer csak nem várt dolog történt vele. A szakirodalmak szerint is viselkedhetnek „furcsán” a fiókát nevelő madarak, a mezőtúri férfi még örülhet is, hiszen például a bíbicek ürülékbombát dobnak a betolakodókra – írja a Blikk.

Mezőtúrról Kétpó felé kerékpározott egy férfi, aki nem számított rá, hogy egy madár lekapja a fejéről a sapkát. A támadó egerészölyv valószínűleg a terület fáin cseperedő fiókája védelmében próbálta onnan mielőbb eltessékelni a kerékpárost.

– Földeket művelek arrafelé, rendszeresen kerékpározok oda határszemlére. A napokban is így tettem, kényelmes tempóban kerekeztem a városból a kis település felé – emlékezett vissza Draskovits Dénes, akinek szavait a Blikk.hu idézi.

A mezőtúri férfi mint mondta: a 7-es és 8-as kilométerkő között, egy fákkal sűrűn szegélyezett útszakaszon haladt, amikor egyszer csak nem várt dolog történt.

– Hangot nem hallottam, egyszer csak hátulról valami a fejemről lesodorta a sapkámat. Nem mondom, hogy nem lepődtem és döbbentem meg, felnéztem és akkor láttam a fejem felett elszálló nagy madarat, mint kiderült: egerészölyvet. Majdnem elestem a biciklimmel. A madár aztán még többször vijjogva felém támadott, igyekeztem vele szembe helyezkedni, de ő mindig hátulról akart felém, nekem szállni – idézte fel a kissé ijesztő történetet. A férfi, ahogy elmondta, arra gondolt, hogy biztosan a rikító sárga mellénye és sapkája ingerelte az állatot. És ekkor az is eszébe jutott, hogy két évvel ezelőtt, ugyanazon a szakaszon hasonló eset történt vele.

Aztán hallottam, hogy néhány napja, hete más is így járt, s arról is értesültem, hogy valószínűleg a fiókáját védi eképpen az ölyv. A szakirodalmak szerint is viselkedhetnek „furcsán” a fiókát nevelő madarak. A szülőmadár a fióka védelme érdekében megpróbálja minél előbb a fészektől távolabb terelni vagy elijeszteni az arra gyalogosan, illetve kerékpárral közlekedőket.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek