A Jászkunságban is tudnánk mesélni – egyre több ázsiai vendégmunkás érkezik Magyarországra

Megosztás

Jászberényben már egész legendák keringenek arról, hogy minden negyedik ember külföldi vendégmunkás. De mostanra már az is kiderült, hogy országosan nemcsak hogy egyre több “migráns” érkezik hazánkba, a vendégmunkások között már sokkal több érkezett a Fülöp-szigetekről és Vietnamból, mint mondjuk Romániából és Szlovákiából.

Az autó- és az akkugyárakban dolgozik sok külföldi, egyre többen jönnek Ázsiából Magyarországra – elemzett az MNB.

Egyre fontosabb szerepük van a külföldi dolgozóknak a magyar munkaerőpiacon, a Magyar Nemzeti Bank az Inflációs jelentésében külön elemezte a vendégmunkások helyzetét. A jegybank úgy számol, hogy az itt dolgozó külföldiek száma már elérte a 100 ezret.

Az nem változott, hogy a legtöbben közülük Ukrajnából érkeztek, most mintegy 20 ezren vannak ők. Nagyon fontos változás azonban, hogy egyre fontosabb szerepe van Ázsiának: az onnan jövők aránya a 2019-es 18,5 százalékról 41 százalékra nőtt.

Most ott tartunk, hogy már nem Szlovákia és Románia a második-harmadik legfontosabb küldő ország (7500, illetve 6800 munkással), hanem a Fülöp-szigetek és Vietnam (9400-zal, illetve 8400-zal). A filippínók száma 139, a vietnamiaké 110 százalékkal nőtt egyetlen év alatt.

Azt is leírta az MNB, hogy a külföldiek közül 39 ezren dolgoznak valamilyen feldolgozóipari munkában – közülük majdnem 10 ezren a járműgyártásban, és már 5 ezer fölött jár a villamos berendezéseket készítő cégekben foglalkoztatottak száma – ebbe a kategóriába tartoznak az akkugyári munkások is. Szintén nagyjából 5 ezer külföldi van az elektronikai termékeket gyártó cégeknél, és több mint 10 ezren a kereskedelemben is (bár nem részletezték, de itt azért erős az a tipp, hogy a nagy részük budapesti futár lehet).

Attól azért nem nagyon kell félni, hogy a magyaroktól vennék el a munkát, a gondot ugyanis éppen az jelenti, hogy egyre kevesebb magyart találnak a cégek, akit fel tudnának venni. És nem valószínű, hogy ez egyhamar megváltozna, most már sokkal többen mennek nyugdíjba, mint ahány fiatal elkezd dolgozni. (via Hvg)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek