Nem hozott változást az újraszámlálás: Karácsony Gergely marad Budapest vezetője

Karácsony Gergely

Megosztás

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) maratoni tanácskozást követően végül befejezte az érvénytelennek ítélt szavazatok újbóli felülvizsgálatát a fővárosi főpolgármester-választáson. Sasvári Róbert, a testület vezetője kihirdette, hogy a 24592 megkérdőjelezett voks közül 560-at utólag érvényesnek nyilvánítottak.

Pénteken este, nem sokkal fél nyolc előtt az NVB közzétette, hogy az újraszámolás nyomán Grundtner András 53, Karácsony Gergely 112, Vitézy Dávid pedig 395 korábban érvénytelennek minősített szavazatot kapott.

Közel 24600 voksot kellett újraértékelni Vitézy Dávid, az ellenzéki főpolgármester-aspiráns fellebbezése miatt. A korábbi eredmény szerint Karácsony Gergely mindössze 324 szavazat többséggel szerezte meg a főpolgármesteri tisztséget. Vitézy rendszerszintű anomáliákra hivatkozva támadta meg az eredményt.

Az NVB péntek esti ülésén két fellebbezést tárgyalt, melyek közül az egyik az érvénytelen szavazatok újraszámlálására vonatkozott. Elmondták, hogy június 12-én határoztak erről, a műveletet pedig a Nemzeti Választási Irodára bízták. A kerületek időben tájékoztatták a helyi szerveket az urnabontásról. Felidézték, hogy pénteken kora reggeltől vizsgálták a vitatott voksokat.

Arról is beszámoltak, hogy a IV. és VII. kerület eredményét is megtámadták, mivel a fellebbező állítása szerint olyan szavazólapokat használtak, melyeken nem volt világos, hogy az egyik jelölt, Szentkirályi Alexandra visszalépett. A beadványozó, vagyis Vitézy Dávid tábora ezért ezekben a körzetekben a voksolás megismétlését követelte.

Az NVB pénteken este ismertette, hogy az érvénytelenített szavazatok felülvizsgálata után Grundtner András 53, Karácsony Gergely 112, Vitézy Dávid pedig 395 érvényes voksot szerzett. Mindez azt jelenti, hogy az NVB értékelése alapján is Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást, igaz, csupán 41 szavazat különbséggel.

Karácsony Gergely nyilatkozik az újraszámlálási eredmények kihirdetése után

A Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében Vitézy gratulált riválisának. Leszögezte, hogy ez gyakorlatilag döntetlen eredmény, mindössze 0,005%-os eltérés volt közöttük. Hozzátette ugyanakkor, hogy a jogerős végeredményhez még két jogorvoslati kérelem elbírálására vár.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek