A történetének legnagyobb csapása érte Szolnok városát 80 éve ezen a napon

Megosztás

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1944. június 2-án, történetének legnagyobb csapása érte Szolnok városát – emlékezett meg a szomorú évfordulóról a RepTár – Szolnoki Repülőmúzeum.

A levegőben hatalmas zúgással érkezett a vész, Szolnok bombázása.

Ekkor a mind az öt bombázó wingje részt vett a hazánk elleni bombatámadásban.

Célpont a szolnoki pályaudvar volt. A támadást az amerikai 15. légi hadsereg (15. AAF) 49. (bombázó) wingje 130 darab B-24 Liberator típusú bombázógéppel hajtotta végre, mintegy 30-40 vadászgép (P-38 Lightning, P-47 Thunderbolt) kíséretében. A harci alakzatba rendeződött bombázók, több hullámban repültek rá a célpontra, eközben 870 darab rombolóbombát oldottak ki. Mindezt zavartalanul tehették, mivel sem hatékony légvédelmi tűz, sem támadó vadászrepülők nem zavarták őket a feladatuk végrehajtásban.

A magyar sérültek száma 351 és 450 fő között, a németeké 1000 fő körül volt. 163 magyar, 174 német, és egy orosz, összesen 338 halálos áldozata lehetett a bombázásnak. Anyagi javakban is hatalmas veszteség érte a várost, a pályaudvar megrongálása mellett rengeteg házat döntöttek romba a bombák.

Az egykori beszámolók szerint: „A pályaudvaron a vasúti kocsik ezrei mentek tönkre, melyeket egymás tetejébe, súlyos kerekeit pedig két-három utca távolságnyira, sőt, az állomástól mintegy 500 méterre lévő Gólyáig dobta el a robbanás hatalmas ereje. Mintha valami ördögi erő szántotta volna fel a területet, úgy tűntek el az utak és házsorok a MÁV-lakótelepen, a Liget utcán és a Kisgyepen.”

Ez a csapás volt a bevezetője a megyeszékhelyet érő további légitámadásoknak.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek