Árvízvédelmi gyakorlat volt a Tiszán – videó

Megosztás

Árvízvédelmi gyakorlatot tartottak a a Közép-Tiszán – erről a Közép Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság – Kötivizig számolt be Facebook-oldalán.

A szimuláció szerint a Tisza felső vízgyűjtőin leesett jelentős mennyiségű csapadék olyan árhullámokat indított el, amelyek a Közép-Tiszán egymásra futva minden eddiginél magasabb tetőző vízállásokat eredményeznek. Miután Kiskörénél a vízállás már meghaladta az eddig mért legmagasabb szintet, Szolnoknál pedig megközelítette azt, a feltételezett töltésszakadás veszélye miatt rendkívüli készültség lépett életbe. A Tisza-völgyi Árvízvédelmi Elemző Központ (TÁREK) modell-futtatásai Kiskörénél 1075 cm-es (LNV 1030 cm), Szolnoknál pedig 1085 cm-es (LNV 1041 cm) tetőző vízállást jeleztek előre. Azonnal megkezdődtek a Hanyi-Tiszasülyi árvízcsúcs-csökkentő tározó megnyitásával összefüggő elemző és előkészítő munkálatok, továbbá az esetleges töltésszakadással kapcsolatos elöntési szimulációk és lokalizációs beavatkozások.

A gyakorlat végrehajtásával a szakemberek olyan fontos információkhoz jutottak, amik segítségével meg tudták állapítani például, hogy a szimulációban vázolt eset során hogyan változott volna a vízszint a Tisza egyes szakaszain.

“A minden érintett védelmi szervezet egyetértésével végrehajtott tározónyitás a szimulációs számítások 55-57 cm-rel csökkentette a tetőzés szintjét Kiskörén, illetve Szolnokon. Ez volt fő mozzanata a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság védelmi gyakorlatának, amit az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetésével, a Jász-Nagykun-Szolnok és a Heves vármegyei Területi Védelmi Bizottságokkal közösen tartott a héten Sajfokon (Tiszasüly)” – zárták bejegyzésüket.

A gyakorlatról egy videót is feltöltöttek, ami a tározónyitást mutatja be a gyakorlat helyszínén.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek