Helyreállítják a Justitia szobrot a jászberényi városháza homlokzatán

Megosztás

Helyreállítják a jászberényi városháza homlokzatán lévő, még 1844-ben készült Justitia szobrot – erről a település polgármestere Budai Lóránt számolt be Facebook-oldalán.

Az eredeti 1844-ben készült szobrot még 1947-ben erős széllökések ledöntötték. Emiatt egészen 2014-ig a műemléki épület felújításait üresen állt a helye. Akkora a régi szobor fellelhető anyagai alapján egy új szobor készült. Az új szobor kezében azonban nem az eredeti kétserpenyős mérleg volt hanem egy egyserpenyős mérleg, ami több alkalommal is vitát váltott ki, ugyanis a világban fellelhető Justitia-ábrázolások a legtöbb esetben dupla mérleggel készültek.

“A közelmúltban úgy döntöttünk, hogy helyreállítjuk az igazság mérlegét, kétserpenyőssé tesszük az alkotást. A kompozíció egyik alkotója, Szabó Imrefia Béla vállalta, hogy ezt a munkát elvégzi” – írta bejegyzésében Budai Lóránt.

Az igazság mérlegének helyreállításához először ki kellett a jelenlegi mérleget a több mint 10 méteres magasságban lévő szobor kezéből. Ez nem volt egyszerű feladat, de a Jászberény Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság munkatársainak segítségével sikeresen megoldották.

A helyreállítás kapcsán a polgármester azt is elmondta, hogy: “Döntésünket a művészettörténeti szempontokon túl jelképes üzenetnek is szánjuk. A város korábbi vezetése csak és kizárólag egy serpenyőben mérte az igazságot, esélyt sem adva az ellen- vagy épp az egyensúlynak. Mi azonban egész másként működünk! Mert sokkal jobb az igazságot felfedni, mint a hazugságot állandóan magyarázgatni.”

A teljes bejegyzést itt tekintheti meg:

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Fotó: Gémesi Balázs – Budai Lóránt Facebook

Kapcsolódó cikkek