Dől a pénz a szúnyogírtásba

Megosztás

Az idei szúnyoggyérítési program során plusz forrásokat csoportosít át a kormány, a majdnem kétmilliárd forintos többletforrásért Varga Mihály pénzügyminiszter és Pintér Sándor belügyminiszter a felelős.

A tegnapi napon, május 9-én megjelent Magyar Közlöny szerint a kormány egyetért a 2024-es országos szúnyoggyérítési program végrehajtásához szükséges többletforrások központi költségvetés terhére történő biztosításával.

Ez azt jelenti, a pénzügyminiszter és a belügyminiszter bevonásával összesen 1 840 000 000 forint többletforrást biztosítanak a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság számára.

Egyelőre kérdéses, hogy a forrás emelése együtt jár-e a hatékonyabb gyérítéssel, mindenesetre az biztos, hogy hosszabb lett a „szúnyogszezon”, ezáltal pedig új betegségek jelentek meg. A japán bozótszúnyog, a koreai szúnyog és az ázsiai tigrisszúnyog mellett Európában olyan fajok is megjelentek, amelyek maláriát terjesztenek.

„A szúnyogok a melegebb és párásabb klímát kedvelik, és a globális felmelegedés miatt egyre több ilyen élőhelyet találnak szerte a világban. Így juthat el a dengue-láz vagy a malária Észak-Európa, Ázsia, Amerika és Ausztrália eddig nem érintett részeire is – írja a Telex.

Ahogy áprilisban megírtuk, az egyik Facebookos csoport hozzászólói szerint Szolnokon borzalmas a szúnyoghelyzet: volt, aki természetes megoldást javasolt, hogy mire lenne szükség.

Kép: koroshircentrum.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek