Egy kisvárosnyi ember tűnt el Szolnokról az elmúlt öt évben

Megosztás

Úgy tűnik, a statisztika is csak alátámasztani tudja, hogy az emberek számára nem igazán vonzó Jász-Nagykun-Szolnok megye és székhelye. Szolnokon egy kisváros lakosságának megfelelő emberrel lettünk kevesebben. Más megyeszékhelyeken is csökkenés tapasztalható, de Szolnok a legrosszabb ötben található.

Az ország állandó lakossága folyamatos csökkenést mutat, azonban óriási különbségek mutatkoznak egyes települések között. A lakosságcsökkenés legnagyobb vesztesei a nagyvárosok, egyes helyekről egy nagyobb községnyi lakos tűnt el 2019 óta. Vannak azonban olyan helyek, amelyek továbbra is népszerűek tudtak maradni, a számok alapján sok lakos áramolhatott oda az elmúlt években. Mutatjuk, hová költözhettek a legtöbben az elmúlt egy, illetve 5 év során, és mely nagyvárosok ürültek ki a leginkább Magyarországon.

A megyeszékhelyeket vizsgálva látható, hogy 2023-ról 2024-re sehol sem volt növekedés, viszont például Kecskeméten mindössze akkora csökkenés történt, amekkora országosan. A legnagyobb mértékű fogyás Salgótarjánban, Veszprémben és Békéscsabán látható százalékos arányt tekintve. Ha viszont számszerűen nézzük Miskolcról, Debrecenből, Pécsről és Szegedről – melyek egyúttal a legnagyobb lakosságszámú megyeszékhelyek is – 1200-1500 lakos tűnt el egy év alatt – írja a Pénzcentrum.

Szolnokon egy év alatt 760, öt év alatt pedig több, mint 4400 lakossal lettünk kevesebben.

Kapcsolódó cikkek