Iskolásoknak tartottak izgalmas levéltári foglalkozásokat

Megosztás

Márciusban több alkalommal is izgalmas levéltári foglalkozáson vehettek részt a hatodik évfolyamosok. A program a Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Nemzeti Levéltár jóvoltából valósulhatott meg és érkezett „házhoz” a diákok számára – számolt be a hírről a Kunráth Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Facebook-oldalán.

Bár a levéltár első hallásra nem tűnik izgalmas helynek, Szabóné Maslowski Madlen levéltáros hamar bebizonyította a gyerekek számára ennek ellenkezőjét. Az összesen három alkalom során rengeteg eredeti dokumentumot tanulmányozhattak a résztvevők, pergameneket vehettek kézbe, régi viaszpecséteket vizsgálhattak, sőt még sorozatos puskalövésektől sérült, a II. világháború alatt céltáblának használt jegyzőkönyvet is kezükbe vehettek. Szó esett a levéltár működéséről, a dokumentumok kereshetőségéről, a családfakutatásról, és a digitalizált online kereshető dokumentumokról.

A gyerekek aktívan is bekapcsolódhattak, a második alkalomra már sokan hoztak magukkal saját családi dokumentumokat, régi iratokat, fényképeket. A levéltár kifejezés valószínűleg soha többé nem kerülhet egy lapra az unalom szóval.

Köszönjük a nagyszerű foglalkozásokat Szabóné Maslowski Madlennek, A Nemzeti Művelődési Intézetnek, a Magyar Nemzeti Levéltárnak, valamint Jászszentandrás Községi Önkormányzatnak és Heuschmidt Réka művelődésszervezőnek! – zárta bejegyzését az iskola.

Kapcsolódó cikkek