Isten éltesse a hölgyeket nőnap alkalmából – tudjuk-e honnan ered a hagyomány?

Megosztás

Március nyolcadikán minden férfi hagyományosan meglepi valami aprósággal, leginkább virággal a szívéhez közel álló hölgyeket. Ez a kedves szokás immáron több mint egy évszázados, de kevesen tudják, hogy az első nőnap például még februárban volt. Nemzetközivé pedig mindössze a hetvenes években vált.

Mikor és miért ünnepeljük a nemzetközi nőnapot?

A nemzetközi nőnapra minden év március 8-án kerül sor. Az Egyesült Nemzetek Szervezete indítványozta a New York-i varrónők 1908-as sztrájkjának évfordulója alkalmából. Rövidebb munkaidőért, jobb fizetésért, szavazati jogért és a gyermekmunkák eltörléséért szólaltak fel. Az első hivatalos nőnap 1909. február 28. volt. A ma ünnepelt március 8-a csak az I. világháborút követően állandósult. Maga a nemzetközi nőnap pedig csak 1975-től van jelen – írta a parfimo.hu

A 20. század elején a lényege a nők szavazati jogának kiharcolása volt. Ezt leginkább a brit és az amerikai nők szorgalmazták. Ma a nemzetközi nőnap a nők iránti szolidaritást hangsúlyozza, ami az egyenlő bánásmódot, lehetőségeket, igazságosságot, békét és fejlődést illeti. Ünnepeljük a nőiséget és az emancipációt, ami sajnálatos módon még a 21. században sem természetes a világ különböző pontjain. 

Ezzel a szép csokorral pedig a Szol24 hölgyolvasóinak szeretnénk kedveskedni. Egyben ide kattintva megtudhatják a környékbeli nőnapi programok részleteit.

Kapcsolódó cikkek