Főszerkesztőnk ma az Európai Parlamentben hallgatta Julia Navalnaját

Megosztás

Miközben Magyarországon a kormánypártok tagjai felállásukkal sem tiszetelték meg a börtönében meggyilkolt Alekszej Navalnijt az Országház tavaszi első tanácskozásán, a mai napon az orosz polgárjogi aktivista özvegye az Európai Parlamentben mondott beszédet, melyet a képviselők véget nem érő tapssal köszöntek meg. A strasbourgi ülésen az EP Magyarországi kapcsolattartó Irodája jóvoltából – több magyar újságíróval együtt – ott lehetett főszerkesztőnk, Czapkó Dorottya is.

Az Európai Parlament elnöke, Roberta Metsola, üdvözölve Julia Navalnaját az ülésteremben, azt mondta: „sokak számára Oroszországban és azon kívül Alekszej Navalnij jelentette a reményt. A jobb napok reményét. A szabad Oroszországba vetett reményt. Reményt a jövőbe”. Metsola hangsúlyozta, hogy „ha a történelem valamire megtanít bennünket, akkor az az, hogy az autokrácia pillérei végül mindig, mindig összeomlanak saját korrupciójuk és az ember szabad élet iránti eredendő vágyának súlya alatt. És amikor ez elkerülhetetlenül bekövetkezik, az annak lesz köszönhető, amit Alekszej és a családja tett”.

Beszédében Julia Navalnaja azzal vádolta az orosz hatóságokat, élükön Vlagyimir Putyin elnökkel, hogy megszervezték Alekszej Navalnij meggyilkolását. Azt mondta, hogy a nyilvános gyilkosság ismét megmutatta mindenkinek, hogy „Putyin bármire képes, és hogy nem lehet vele tárgyalni”. Aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az EU jelenlegi korlátozó intézkedései közül egyik sem állította meg Oroszország ukrajnai agresszióját. Ennek érdekében innovatívabb ötleteket sürgetett a Putyin-rezsim agressziójának legyőzésére, mind belföldön, mind a szomszédaival szembeni lépéseiben.

„Ha valóban le akarják győzni Putyint, akkor újítóvá kell válniuk (…) Nem árthatnak Putyinnak egy újabb határozattal vagy egy újabb szankciócsomaggal, amely nem különbözik a korábbiaktól (…) Nem egy politikussal, hanem egy véres maffiózóval van dolguk (…) A legfontosabbak a Putyinhoz közel álló emberek, a barátai, társai és a maffia pénzének őrzői (…) Önöknek és mindannyiunknak harcolnunk kell ez ellen a bűnbanda ellen”.

Azzal folytatta, hogy ebben az esetben a politikai innováció a szervezett bűnözés elleni küzdelmet jelenti, nem pedig a politikai versenyt.

„Nem diplomáciai jegyzékek, hanem nyomozások kellenek a pénzügyi machinációk ügyében. Nem aggódó nyilatkozatok, hanem a maffiatársak felkutatására van szükség az Önök országaiban, a diszkrét ügyvédek és pénzemberek felkutatása, akik segítenek Putyinnak és barátainak a pénz elrejtésében”.

Arra is rámutatott, hogy „ebben a harcban megbízható szövetségeseik vannak – több tízmillió orosz van, akik Putyin ellen, a háború ellen, az általa hozott gonoszság ellen vannak”. Zárásként elmondta:

„Putyinnak felelnie kell azért, amit az országommal tett. Putyinnak felelnie kell azért, amit egy békés szomszédos országgal tett. És Putyinnak felelnie kell mindazért, amit Alekszejjel tett”.

Mint ismert, Alekszej Navalnij 2024. február 16-án halt meg egy börtöntelepen. Oroszország egyik legismertebb ellenzéki hangja és Vlagyimir Putyin elnök kitartó kritikusa volt, aki többek között a korrupció leleplezésében végzett munkájáról volt ismert. Halálának pontos körülményei továbbra is bizonytalanok. Navalnij 2021-ben megkapta az Európai Parlament Szaharov-díját a gondolat szabadságáért.

Civilek Miskolcon, Debrecenben és Budapesten is megemlékeztek a politikusról. Előbbi helyszínen ugyan rendszeresen leszaggatják Navalnij plakátját és ellopják a virágait illetve mécseseit, szorgos kezek minden alkalommal pótolják a putyini kegyetlenségre és a szabadság mindennél fontosabb ügyére utaló jelképeket.

Kapcsolódó cikkek