Szolnok kulcsfontosságú lehet a jövő területfejlesztési politikájában?

Megosztás

Megtartotta idei első közgyűlését a Megyei Jogú Városok Szövetsége, amelyen Szolnok polgármestere, Szalay Ferenc is részt vett. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter és a városvezető is pozitív célokat fogalmazott meg, a kérdés csak annyi, az ígéretek szerint tényleg kulcsszerepe lesz-e a megyei jogú városoknak, köztük Szolnoknak a jövő területfejlesztési politikájában?

„Ha sikeres fejlesztéspolitikáról beszélünk, akkor a térségi együttműködés a jövőben ennek az alappillére kell, hogy legyen, ebben pedig a megyei jogú városok, így Szolnok is kulcsfontosságú szereplő. Erről egyeztettem ma a polgármester kollégákkal és Navracsics Tibor miniszter úrral” – írta Szalay az eseménnyel kapcsolatban.

Navracsics szerint nem lehet ma elszakítottan kezelni egymástól egy nagyvárost és a körülötte lévő településeket, amelyek ugyanúgy részt vesznek a nagyváros életében, mint a nagyváros lakói.

“A célunk az, hogy olyan fejlesztéspolitikai koncepciót alakítsunk ki, amelynek következtében a térségek együttesen fogalmazzák meg a fejlesztési célkitűzéseiket és együttesen kapnak ehhez segítséget a kormányzattól és a költségvetéstől is” – mondta.

Hangsúlyozta: a megyei jogú városok kulcsfontosságú szereplői az új fejlesztéspolitikának. Térségi kisugárzásuk alapján nem csak magáról a megyei jogú városról van szó, hanem a környező települések együtteséről is.

Navracsics úgy véli, a megyei jogú városok vezetői felelősek azért is, hogy a környező településeken milyen az élet; milyen könnyen tudnak bejutni a városba az emberek, vagy találják meg a számításaikat a városban, vagy saját településeiken.

Kép: Szalay Ferenc Fb

Kapcsolódó cikkek