Falu a városban – egy hatalmas lakóház, ahol mintaszerűen külön gyűjtik a hulladékot 

Megosztás

Hihetetlen egy lakóház a szolnoki Bajcsy-Zsilinszky utca 8-16-os épülettömb. Az itt lakók mindig nyitottak az újra. Most például maguk kérték, hogy csatlakozhassanak a MOHU konyhai hulladékgyűjtő programjához. Ám másban is élenjárónak számítanak.

Öt lépcsőház, 234 lakás, 25 közös képviselő, nagyjából 600-650 lakó. Kisebb falu a városban. Így jellemezhető röviden a szolnoki Bajcsy-Zsilinszky utca 8-16. lakóház a felüljáró tövében.

Ez az épülettömb sok mindenben élen jár a városban. Ahogy Simon István, a Jubileumi Lakásfenntartó Szövetkezet igazgatósági tagja, a küldöttcsoport (vagyis a közös képviselők) egyik tagja fogalmazott, itt önállóan gondolkodó, megoldásokat kereső lakóközösség él.

Elsőként itt valósították meg például a panelprogramot a városban. Ennek megvalósításához a bankokat versenyeztették. A kapott hitellel gazdálkodtak, annak kamatából újabb felújításokat valósítottak meg. 

A háztömbön napelem van, nem ők fizetnek a közös villanyhasználatért, hanem nekik fizet az áramért az E.ON. Saját informatikai hálózatot működtetnek, ide van bekötve a napkollektorrendszer is, így annak működését percre pontosan követhetik. Ahogy az épületbe lépőket is, hiszen teljes körű – a rendőrséggel egyeztetett – kamerarendszert építettek ki. Beléptetőrendszerük szintén kiszűri, hogy a házban illetéktelenek tartózkodhassanak. 

Simon István joggal büszkén említi, hogy a közműhálózat teljes felújítása során az összes – 56 vezeték! – strangvezetéket kicserélték, ahogy a villanyhálózatot, a liftgépészetet és a szellőzőrendszer villanymotorjait is. 

A kukatárolókban két-két, jól lezárható kukába kell dobni az összegyűjtött hulladékot (Fotó: Szol24)

Ám ez még nem minden. Az épülettömbnek saját egyesülete van, amely különféle programokat szervez. Ezek igen népszerűek. Az épületben egy különterem található, itt tartanak eseményeket: fánksütést, pótszilvesztert, Mikulás-napi és karácsonyi ünnepséget. Az egyesület 2015-ben jött létre és önfinanszírozó.

A ház mellett szelektívhulladékgyüjtő-sziget található. És ami a lényeg: a lakók 90 százaléka használja is. Sőt, a környékről is sokan ide hordják a még hasznosítható hulladékot, olyannyira, hogy a papírgyűjtő konténer szinte naponta megtelik.

Így aztán nem lehet véletlen, hogy a háztömb önként, maga jelentkezett a MOHU új programjába, a konyhai hulladékgyűjtésbe

Mint azt Simon úr lapunknak elmondta, már tavaly nyáron érdeklődtek az NHSZ-nél a lehetőség iránt. Az egész folyamatot precízen megszervezték. Levelet írtak az NHSZ-nek, ahonnan a kedvező választ követően tájékoztatták és megkérdezték a lakókat, kik szeretnének ebben a programban részt venni. A lakók 35 százaléka pozitív visszajelzést küldött.

Így vágtak bele a gyűjtésbe. A közelmúltban kaptak barna kukát, amiből lépcsőházanként 2-2-t kaptak, bár lehet, elég lett volna 1-1 is belőle. A kukatároló kulcsát hozzáférhetővé tették, de ha többen is csatlakoznak majd a programhoz, lehet, a kulcsos rendszerről a kukatárolók esetében is áttérnek a beléptetőrendszerre. 

Aztán a napokban kiosztották a lakóknak a kis, 5 literes gyűjtőedényzetet is. 

Az átvételükre a közösségi termet biztosították. Érkeztek is a lakók örömmel, és lelkesen vették át a kis edényeket.

Egy hölgy érdeklődésünkre elmondta, családja nagy környezetvédő, még a ceruzalemeket is külön gyűjtik a lányáék, akik Szandaszőlősön laknak. Örömmel várta ő is ezt a lehetőséget. Úgy vélte, mivel egyedül van, neki nem fog naponta megtelni az edényzet. Mint mondta, mindenben tájékoztatva lettek, hogy mit lehet beletenni.

A konyhai hulladék otthoni gyűjtésére szolgáló edényzet (Fotó: Szol24)

Az érkezők közül többen is újra átvették ezt, holott mindenki tájékoztatva lett, mit is lehet beletenni a kis gyűjtőedénybe.

Persze ismétlés a tudás atyja, meg hát nem árt beszélgetni is, így aztán Simon úr készséggel válaszolt a kérdésekre. Mint mondta, ami magától lebomlik, azt lehet gyűjteni. Minden mást tilos. 

De többen azt is hangsúlyozták, ők már idősek, tudják őt, mit szabad és mit nem. Mindenki egyhangúan azt mondta, ez egy nagyon jó ötlet. Ezzel lényegében a szemétledobó és a kuka is higiénikusabb lesz.

Egy lakó azt mondta, meglátjuk, mi sül ki ebből az egészből, ők azon vannak, hogy jók legyenek a tapasztalatok.

Ahogy a lakók átvették a kis vödröket, máris beindult a rendszer, máris lehetett beletenni hulladékot. A barna kuka lezárható, így szagot nem fog kibocsátani. 

Simon úr elmondta, megkapták, mikor kell majd kitenni a kukákat, amiket külön helyeznek majd ki a többitől.

– Mi tényleg örülünk ennek a lehetőségnek – mondta végezetül Simon István, aki hozzátette, ők valóban szeretnék, ha az ökológiai lábnyomuk minél kisebb lenne. Ez a fajta gyűjtés pedig egy újabb kiváló alkalom erre.

Kiemelt fotó: Több mint nyolcvanan vették át a kis edényzetet, hogy abba gyűjtsék a konyhai hulladékot

Kapcsolódó cikkek