Elfajult a vita a Gyökér úti lakossági fórumon

Megosztás

Szalay Ferenc, fideszes polgármester nyikorgóknak titulálta a szolnokiakat, akik elégedetlenül panaszkodnak az elképesztő zajhatások miatt, ami a városban éri őket saját lakóhelyüknél. “Tetszettek volna megnézni, hova is költöztek” – fogalmazott Szalay Ferenc.

A részletekről a Tegyünk Szolnokért oldal számolt be. Leírásuk szerint a panaszosokat azzal is megvádolta a kormánypárti városvezetés jelenlevő csapata, hogy “kampánygyűlést csináltak” a fórumból, bár a polgármester mindezek előtt maga mondta el kampányszerűen, milyen fejlődés történt a környéken az elmúlt időben.

Íme a Tegyünk Szolnokért beszámolója, amelyet változtatás nélkül közlünk:

“Indulatos, sokszor veszekedésbe torkollott lakossági fórumot tartottak a Gyökér úton, ahol a polgármester ezúttal nyikorgóknak nevezte a szolnokiakat.

Megtöltötték az érdeklődők és az elégedetlenkedők a Gyökér utca volt cukorgyári kisebédlőjét. Megjelent Szalay Ferenc polgármester, Fejér Andor alpolgármester, Pataki Ferenc főépítész, Fürj János városi rendőrkapitány és a körzet képviselője, Molnár Iván is.

Azzal kezdődött, hogy egy ottlakó bemutatta, miket is kell átélniük a nap 24 órájában. Nappal hatalmas kamionforgalom, éjjel hatalmas kamionforgalom. Mióta a szomszéd Csaba utcából a Gyökér útra terelték a postadepó forgalmának egy részét, azóta éjjel sem tudnak pihenni a lakók a zajtól.

Nagyon sok kamion száguld, a vezetők nem tartják be a sebességhatárokat. Ez verte ki a biztosítékot a lakóknál. Úgy vélték, joguk van a pihenéshez, mert kipihenten szeretnének dolgozni.

A fideszes polgármester közölte, tetszettek volna megnézni, hova is költöztek. Merthogy ez nem lakóövezet, hanem a város egy nagyon fontos ipari területe. Ne is várják el senkitől, hogy majd kitiltják az üzemeket, mert akkor a lakosok meg azért “nyikorognak”, hogy megszűnnek a munkahelyek.

A lakók feltették a kérdést, ki engedélyezte, hogy tovább terhelődjön a városrész a Stadler üzemével és a postadepóval? A polgármester tovább sulykolta, ez iparterület, mindig is az volt.

Szerinte az eleve nagy forgalomra és nehéz járművekre tervezett Prizma útra nem lehet átterelni a forgalmat, amit hamar belátott, nem így van, ugyanis egy lakó azt mondta, a Gyökér és a Prizma utat simán össze lehet kötni, csak utat kell kiépíteni köztük. Egyvalaki meg is jegyezte, Szalayéknak fogalmuk sincs, hol mi van.

A lakók szerint 20 éve nincs megoldva sok probléma, egyebek mellett a vízelvezetés. Molnár Iván szerint videóra kell venni azt, ha a kamionokról leesik a fémhulladék, ami kiszúrja az autók gumijait. Erre többen is felhördültek, hogy arra nekik nincs idejük, hogy naphosszat lessék a forgalmat.

A polgármester el is keserítette a lakókat, mert azt mondta, a forgalom csak egyre nagyobb lesz, mert nő a gazdaság. Erre is érkezett a hátsó sorokból reakció. Egy férfi azt mondta a többieknek, hogy jé, ez egy új hír: nő a gazdaság?

A fideszes vezetés azon is kifakadt, mekkora skandallum, hogy egy lakossági fórumból kampánygyűlést csináltak, holott a polgármester is felsorolta kampányszerűen, mik is épültek a kilóméterekre a lakótérségtől: bölcsőde és orvosi rendelő.

A lakók azonban továbbra sem nem hagyták magukat, meg is kérdezték nyíltan a jelenlévő Györfi Mihály ellenzéki alpolgármestertől, polgármesterjelölttől, hogy ő mit tud ígérni nekik, mert a számukra kedvezőbb jelöltre fognak szavazni. Györfi Mihály azt felelte, hogy nem ő egyszemélyben fog dönteni polgármesterként, hanem a közgyűlés. Úgy vélte, minden esetben meg kell találni a legmegfelelőbb megoldást. Minden döntés előtt meg kell kérdezni a lakosságot is, a lakók nélkül nem lehet dönteni, ez itt is bebizonyosodott.

Szalay Ferenc aztán a sokszor heves összeszólalkozást követő kampányszerű összefoglalójában hirtelenjében mindent megígért, a babahintától kezdve a Prizma úti összekötőn, a termetesebb fekvőrendőrökön és zajvédő falon át egészen addig, hogy az iparűzési adóból szerinte erre a területre több pénzt lehetne áldozni.

Elvégre ha már azt mondta, iparterületről van szó, jogos…” – írta az oldal. Az egyik helyi lakos hozzátette: “Sokáig fogunk még nyikorogni, addig amíg változás nem lesz!”

Molnár Iván is összefoglalta, milyen döntések születtek a fórumot követően:

Mint azt bejegyzésében írta, hamarosan elkezdődik két fekvőrendőr kialakítása, az egyik a régi fekvőrendőr helyén, a második a Cukorgyár épületének sarkánál. Továbbá felmérésre kerül a Posta bejáratával szemben lévő lakóépületnél zajvédő fal építése. A képviselő említi még a környező fák gallyazását és a Csaba utcára is kikerül a 3,5 tonna feletti teherautók behajtását tiltó tábla. “Az alpolgármester és a főépítész urak vizsgálják a Prizma út és a Gyökér út összekötésének lehetőségét” – írta Molnár.

Kapcsolódó cikkek