Tizenhárom éves lett Szolnok jelképe

Megosztás

2011. január 21. meghatározó dátum volt a megyeszékhely életében, hiszen akkor adták át a Tiszavirág hidat. A jeles eseményről a polgármester, Szalay Ferenc is megemlékezett.

„Nekünk szolnokiaknak festeni sem lehet szebbet. Boldog születésnapot, Tiszavirág-híd!” – írta közösségi oldalán a város első embere. Ebben valóban igaza van, a megyeszékhely jelképének számító

Az alapkövet még 2009-ben tették le, illetve egy időkapszulát helyeztek el a földbe anno egy újsággal és CD lemezekkel. Az eredetileg tervezett időpont után kis késéssel, hivatalosan 2011. január 21-én adták át a lakosságnak a hidat.

A Tiszavirág híd, amely Közép-Európa leghosszabb gyaloghídjának számít, 550 tonna tömegű és 444 méter hosszú. Az átkelő három fő részből áll: Egy több, mint 180 méter hosszú acélszerkezetű mederhídból és két darab vasbeton feljáróhídból áll.

„Az alacsony nyílmagasságú ív feszültséget és eleganciát ad a formának, a műszaki kihívás leolvashatóvá válik és ezáltal visszatükrözi a korszakot, korunk jelképévé is válik” – olvasható a Tiszavirág híd honlapján.

Képek: csodalatosmagyarorszag.hu, PuzzlePix / Shutterstock

Kapcsolódó cikkek