„Soha többet Farkas Flórián” – beindult a roma nemzetiségi választási kampány

Megosztás

„Soha többet Farkas Flórián, Soha többet Lungo Drom” – ez a fotóval illusztrált szöveg jelent meg a Sztojka Attila által vezetett Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz) Facebook-oldalán. Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos és fideszes parlamenti képviselő: láthatóan nem tartja aggályosnak, hogy elnöke legyen egy olyan roma civil szervezetnek, amely indulni fog az önkormányzati választásokkal egy időben tartandó nemzetiségi választáson. A CiKöSz nem titkolt célja, hogy többséget szerezzen az Országos Roma Önkormányzatban (ORÖ).

Az esetről a Népszava számolt be. Az ugyancsak kormánypárti Lungo Drom – ahogyan arról beszámoltak – tavaly ősszel jelentette be indulási szándékát. Akkori cikkükben megírták, hogy ez korántsem volt egyértelmű. Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke perifériára szorult a Fideszben, néhányan – közöttük ORÖ-s képviselők – szervezete feloszlatását kezdeményezték. Sikertelenül. A pénzhiány miatt még az is felvetődött, hogy a Lungo Drom ne vegyen részt a roma választáson.

Az, hogy a CiKöSZ nekitámadt Farkas Flóriánnak, arra utal: Sztojka Attiláék a Lungo Dromot tekintik legfőbb vetélytársuknak. Annak ellenére is, hogy a Lungo Drom politikai irányultsága nem változott, a szervezet hangsúlyozottan jobboldali ORÖ-t szeretne létrehozni. Elvileg amúgy Farkas Flóriánból lehet még ORÖ-elnök, Sztojka Attilából viszont aligha:

az összeférhetetlenségi szabályok miatt ehhez meg kellene válnia parlamenti mandátumától.

Az ORÖ működőképessége közben továbbra sem biztosított. Az országos önkormányzat – mondta a lapnak Lakatos Oszkár, az ORÖ vezetésével megbízott elnökhelyettes – máig nem jutott hozzá a 2023-as harmadik és negyedik negyedévre járó költségvetési támogatáshoz. Az ORÖ hivatalának munkatársai október óta fizetés nélkül dolgoznak (akadt olyan alkalmazott, aki már felmondott az áldatlan állapotok miatt), a képviselők hat hónapja nem kapnak tiszteletdíjat. Az ORÖ a Dohány utcai székház közüzemi számláit se tudja fizetni.

Ilyen körülmények között Lakatos Oszkár az idei költségvetés elfogadását is lehetetlennek tartja.

Pintér Sándor belügyminiszter novemberben, a magyarországi nemzetiségek parlamenti bizottságában tartott éves meghallgatásán azt ígérte, hogy „személyesen megnézi” az ORÖ ügyét. A Belügyminisztérium ugyanis korábbi, Farkas Flóriánhoz köthető programok nyomán több mint 1 milliárd forint visszafizetését követeli az ORÖ-től.

Ezzel szemben az ORÖ állítja, hogy részletfizetési megállapodást kötött a Belügyminisztérium jogelődjével, az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi), és a pénzt már visszafizette.

Lakatos Oszkár december 11-én találkozott Pintér Sándorral, a megbeszélésen Sztojka Attila is részt vett. Lakatos és munkatársai kifejezetten pozitív benyomásokat szereztek, és abban a hiszemben álltak fel a tárgyalóasztaltól, hogy rendeződik az állami támogatás kérdése. A találkozó után átküldték a belügyminiszternek azokat a dokumentumokat, amelyek Lakatos Oszkár közlése szerint igazolják, hogy az Emmivel kötött részletfizetési megállapodásnak megfelelően az ORÖ rendezte tartozását.

Az állami támogatás azonban az elmúlt több mint egy hónapban sem érkezett meg, és arról sincs hír, hogy a Belügyminisztérium leállította volna az ORÖ-vel szemben indított végrehajtási eljárásokat.

Sztojka Attila időközben egyeztetésre hívta Lakatos Oszkárt, de ő olyan kormányzati személlyel szeretne tárgyalni, akinek döntési kompetenciája van. Mivel Sztojka Attila nem ilyen személy, Lakatos Oszkár újabb találkozót kezdeményez Pintér Sándorral.

Forrás Népszava.hu

Kapcsolódó cikkek