Külterületen a közeledésben kötelező a láthatósági mellény és ezt ellenőrzi is a rendőrség

Megosztás

Értesüléseink szerint a napokban a rendőrség ellenőrzést tartott Jászberényben. Nem a hétköznapoktól elrugaszkodott tevékenység ez, mégis, az ezt velünk közlő olvasónkból értetlenséget váltott ki. A külterületen lefolytatott ellenőrzés ugyanis a láthatósági mellényekre terjedt ki. Akin volt, de a hátizsákjára nem tett, azt figyelmeztették.

Fontos eszköz lett az utóbbi időben a láthatósági mellény. Nem véletlenül találták ezt ki, ahol elő van írva, ott használni kell. Igen ám, de mi van akkor, aki használja, mégis figyelmezteti/megbünteti a rendőrség azért, mert a hátizsákjára nem tett fel ilyen mellényt?

Olvasónk is hasonló esetről számolt be, miszerint Jászberényben, a városba Szolnok felől bevezető út mellett, külterületen ellenőriztek a napokban kerékpárosokat, és gyalogosokat (igen, őket is!) a rendőrök. Egy ilyen gyalogost azért figyelmeztettek, mert bár rajta volt mellény, de a hátizsákjára már nem tett. Felírták az adatait, és közölték vele, hogy legközelebb már nem lesznek vele ilyen elnézőek.

Megkérdeztük a rendőrséget, hogy igaz-e ez a hír? Jár-e büntetés a mellény hiánya, illetve a helytelen viselés miatt? Mi az előírás erre az esetre, mikor és kinek (gyalogosnak is?) kell láthatósági mellényt viselnie?

A rendőrség örömmel vette a kérdésünket és készséggel válaszoltak is rá.

Mint a vármegyei rendőr-főkapitányság sajtószolgálata lapunk érdeklődésére közölte, a Jászberényi Rendőrkapitányság illetékességi területén a gyalogosok és kerékpárosok közlekedésének ellenőrzése folyamatos.

Ezen intézkedések egyik legfontosabb része a KRESZ azon előírásainak betartatása, miszerint a lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között közlekedők (gyalogosok és kerékpárosok) viseljenek fényvisszaverő mellényt (ruházatot).

A láthatósági mellény funkcióját akkor töltheti be maradéktalanul, ha az nem kerül elfedésre  más ruházattal, vagy adott esetben egy hátizsákkal.

Jelen jogsértések szankcióját illetően az intézkedő rendőr hivatott dönteni, figyelembe véve és differenciálva az elkövetés körülményei, az elkövető személye, a szabálysértés elkövetésének esetlegesen ismétlődő jellege alapján.

A rendőrség azt is közölte, hogy örömükre szolgál, hogy intézkedéseiknek van visszahangja, hiszen elsődleges célunk a közlekedési balesetetek, tragédiák megelőzése, a közlekedők segítése és a média útján mind ezekről minél nagyobb számú állampolgár tájékoztatása.

Láthatóságot javító eszközök a szolgálati gépkocsikban folyamatosan rendelkezésre állnak, melyeket az intézkedő rendőrök az arra rászoruló személyek részére ingyenesen átadnak.

Fotó: Mentőmellény.hu

Kapcsolódó cikkek